Nu mai puţin de 20 de persoane sunt urmărite penal în dosarul Hidroelectrica, fiind acuzate că au pus în pericol sistemul energetic naţional şi că au prejudiciat economia naţională de 180 milioane de euro.

Procurorii DIICOT i-au pus sub învinuire pentru infracţiuni de crimă organizată pe foştii directori ai Hidroelectrica Eugen Pena si Traian Oprea, potrivit B1 TV. Cei doi au mai fost trimişi în judecată într-o altă cauză, alături de fostul ministru PC al Economiei Codruţ Sereş. Potrivit sursei citate, a fost verificată activitatea Hidroelectrica din ultimii 14 ani. Prejudiciul de peste 180 de milioane de euro a fost generat de contracte cu firme favorizate de fosta conducere a Hidroelectrica.

În total, 20 de persoane sunt urmărite penal în acest caz. Printre ele se află şi foşti directori de la Hidrocentrala Porţile de Fier, informează Realitatea TV. „Este vorba de retehnologizarea de la Porţile de Fier I şi este vorba despre un abuz în serviciu făcut de toată direcţiunea şi personalul de acolo. Investigaţia acoperă perioada din 2000 până în prezent şi vizează toată conducerea Porţile de Fier şi Hidroelectrica, şi vedem apoi dacă ancheta se extinde în zona ministerială”, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, în momentul de faţă nu există foşti sau actuali miniştri puşi sub învinuire, „dar investigaţia va conduce către această zonă”.”Conducerea nu putea face nimic fără un aviz ministerial, doar că ancheta nu a fost îndreptată încă în această direcţie”, au precizat sursele citate.

Ziarul de Investigaţii a scris încă de la finele anului 2009 despre retehnologizarea de mântuială şi cu dedicaţie care s-a făcut la hidrocentrala Porţile de Fier. În urma “modernizării” turbinelor de pe partea românească, printr-un contract încheiat cu compania Sulzer, redenumită VA Tech, am produs mai puţină energie decât au produs sârbii, care au păstrat turbinele din anii 70. Contractul cu elveţienii de la Sulzer a fost semnat la finele anilor 90, pe vremea când fotoliul de ministru al Industriilor era ocupat de Radu Berceanu.  

Articolul precedentPrimarul din Jilava, şapte ani de închisoare. „Colegul” său de la Snagov a primit şi el cinci ani. Vezi aici implicarea lui Sorin Roşca Stănescu şi a lui Remus Truică
Articolul următorDNA face percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa lui Radu Mazăre.