După ce “colegul” său de la Consiliul Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a intrat în vizorul DNA, a venit şi rândul lui Radu Mazăre. Procurorii DNA au descins marţi dimineaţă la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului, pentru a face percheziţii într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie. Oficial, DNA a anunţat că procurorii fac percheziţii la 12 adrese din Constanţa, Bucureşti şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul unei instituţii publice, într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de corupţie care ar fi fost comise, în perioada 2011-2013, de funcţionari cu funcţii de conducere.

Cu o zi în urmă, primarul Constanţei, Radu Mazăre, expunea în faţa presei un scenariu apocaliptic – cineva (nu a spus cine) a tocmit asasini plătiţi, pentru a-l omorî chiar de Paşte, când se va afla în concediu în Madagascar.

Marţi însă nu au venit călăii, ci procurorii DNA, care au început să-i ia la puricat locuinţa, dar şi birourile la la “Casa Albă”, aşa cum este denumit de localnici sediul Primăriei din Constanţa. Oficialii DNA au fost destul de scumpi la vorbă, nefurnizând foarte multe amănunte despre această cauză. „Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011 – 2013, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local”, se arată sec în comunicatul dat publicităţii de DNA. Potrivit documentului, ca urmare a autorizării de către instanţă, sunt făcute percheziţii la 12 adrese din municipiile Constanţa, Bucureşti şi din judeţul Dâmboviţa, una dintre acestea fiind “la sediul unei instituţii publice”. În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Vizat, cartierul “Henri Coandă”

Henri Coanda

Mai comunicativi s-au dovedit a fi oficialii Primăriei Constanţa. „O echipă de procurori de la DNA Bucureşti a descins, marţi dimineaţă, la ora 8,00, la sediul Primăriei Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţie referitoare la construirea campusului social «Henri Coandă»”, se arată în comunicatul semnat de Biroul de presă al Primăriei Constanţa.

În comunicat sunt prezentate detalii ale proiectului cartierului „Henri Coandă”, respectiv că într-o primă fază au fost construite 906 locuinţe pentru persoane nevoiaşe, fiind menţionate dotările pe care le are fiecare garsonieră sau apartament. Tot aici se mai precizează că valoarea investiţiei este de aproximativ 31 de milioane de lei. „Documentele solicitate de procurori sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA”, adaugă oficialii Primăriei Constanţa.

Edilul nu este la prima abatere

Nu este nici pe departe vorba de primul dosar penal în care este acuzat primarul Radu Mazăre. El este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Ziarul de Investigaţii a dezvăluit modul în care edilul de la malul mării face afaceri cu banul public. De exemplu, pe 7 mai 2009 Mazăre a atribuit direct, fără licitaţie, nu mai puţin de 13 contracte din banii primăriei pe care o conduce, aşa cum Ziarul de Investigaţii a scris aici . În ultima perioadă, poziţia sa de baron atotputernic a început să se clatine, tot mai multe persoane influente din oraşul de la malul mării vizându-i funcţia, aşa cum Ziarul de Investigaţii a scris aici .  

Articolul precedentPrejudiciu de 180 milioane de euro la Hidroelectrica. 20 de persoane, urmărite penal. Retehnologizarea de mantuiala la Porţile de Fier şi implicarea lui Radu Berceanu
Articolul următorDeputaţii jurişti l-au „albit” pe Florin Popescu.