Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat că toți copiii ucraineni rămași orfani, ce se află în România, se vor întoarce în Ucraina după ce războiul se va termina. Fostul edil al Capitalei a precizat că niciunul nu poate fi dat spre adopție în țara noastră deoarece legea nu permite acest lucru.  

De asemenea, Firea a declarat că toți copiii care au fugit din calea războiului și au găsit refugiu în țara noastră vor primi toată grija și protecția de care au nevoie.

„Am transmis o scrisoare Ambasadei Ucrainei la București și Ministrului Politicilor Sociale din Ucraina prin care am  reiterat angajamentul Guvernului României de a le asigura toată grija și protecția orfanilor ucraineni care au ajuns de urgență în țara noastră”, a scris ministrul Familiei.

„Statul român nu va încuraja și nu va sprijini în niciun fel adopția copiilor din Ucraina”

Totodată, Gabriela Firea a mai spus că autoritățile ucrainene își vor putea lua copiii în condiții de siguranță, acasă, precizând că statul român îi protejează temporar până la încheierea războiului ruso-ucrainean. Mai mult, aceasta a amintit că legislația națională în materia adopției nu poate fi aplicată în acest caz pentru că acești copii sunt cetățenii altui stat.

„Vom semna, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanții de protecție specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii”, a declarat fostul edil al Capitalei.

De asemenea, ministrul Familiei a spus că pentru copiii care nu pot fi găzduiți în centre rezidențiale vor fi găsite „familii maternale, iubitoare și dornice să-i susțină” pentru o perioadă de timp.

„Persoanele care au însoțit acești copii orfani ucraineni îi vor putea vizita pe aceștia la familiile maternale și vor păstra permanent legătura, până la întoarcerea în țara natală.  Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție continuă colaborarea cu autoritățile din Ucraina și sprijină orice demers al instituțiilor din țara vecină de a salva copiii din calea bombelor”, a concluzionat ministrul Familiei Gabriela Firea.

Citește și articolul: Firea: „Multe familii din România vor să adopte copiii orfani veniţi din Ucraina”

Articolul precedentGrevă în Spania din cauza creșterii prețurilor la combustibil
Articolul următorBerceanu: ”Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, dar nu vedem incendierile din România”