Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Uniunea Europeană, în special Germania, să oprească comerţul cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia. Acestea sunt noile cereri transmise printr-un mesaj video postat pe reţeaua Telegram, de către Zelenski.
„Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice”, a cerut Volodimir Zelenski.
Statele din UE nu au decis până acum sancţionarea acestui sector care este foarte important pentru economia Rusiei.
„Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război”, a avertizat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat pe reţeaua Telegram.
Intervenţia lui Zelenski are loc în condițiile în care luni are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE. În cadrul întâlnirii se vor analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Zelenski: Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia
El s-a adresat apoi direct Germaniei, afirmând: „Aveţi forţă, Europa are forţă”.
Germania a fost criticată pentru opoziţia faţă de un embargou imediat asupra hidrocarburilor din Rusia, de care este dependentă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat luni că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargo asupra petrolului rusesc. Peskov a spus că o astfel de decizie va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite. Subiectul oricărui embargo petrolier este unul foarte complex, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Guvernele din ţările membre ale Uniunii Europene vor analiza un posibil embargo asupra petrolului rusesc în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden.
Statele UE vor începe luni discuţiile la nivel de miniştri de externe. Surse diplomatice au dezvăluit pentru Reuters că ţările baltice susţin un embargo pentru petrolul rusesc ca următorul pas logic, în timp ce Germania afirmă că nu trebuie luate măsuri pripite având în vedere preţul ridicat al energiei în Europa.
Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Moscova să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale. Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti, fiind şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din UE.
Zelenski, față în față cu Putin. De ce depinde evitarea celui de-al treilea război mondial