Numărul unic de urgenţă 112 şi linia specială destinată copiilor, 119, sunt acum disponibile şi pentru a prelua apeluri în limba ucraineană.
De asemenea, la punctele de trecere a frontierelor au fost luate măsuri suplimentare pentru prevenirea traficului de persoane.
La acest moment, peste 75.000 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.000 de copii, se află în România. Este motivul pentru care numerele de urgență 119 și 112 sunt operaționalizate în limba ucraineană.
“75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.000 sunt copii, se află pe teritoriul României. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională”, a anunțat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Autoritățile au operaționalizat, cu sprijinul STS, numerele de urgență 119 și 112 în limba ucraineană
Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a anunțat luni că toate resursele care pot fi puse la dispoziția refugiaților, inclusiv de către ONG-uri, pot fi incluse pe platforma dopomoha.ro, precizează HotNews.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Mădălina Turza, a mai precizat că s-au luat măsuri de intensificare a combaterii traficului de persoane la punctele de trecere a frontierei.
De asemenea, “într-o zi, cel mult două, vom avea o procedură foarte clară de înregistrare a minorilor neînsoțiți de un părinte sau un tutore legal și etapele concrete pe care un astfel de copil trebuie să le parcurgă”, au anunțat luni autoritățile.