Sursa foto:Facebook/UNHCR, Agenția de Refugiați ONU

De 19 zile, mii de ucraineni fug din calea războiului în țările vecine, numărul acestora crescând de la o zi la alta. Din 24 februarie și până astăzi, în Polonia au ajuns aproape 1,76 de milioane de refugiați din Ucraina, potrivit thenews.pl.

De asemenea, în urmă cu o zi, pe teritoriul polonez au intrat peste 80.000 de refugiați ucraineni, printre aceștia numărându-se și cetățeni din alte state din Asia sau Africa.

Totodată, duminică, președintele Poloniei a promulgat o lege prin care ucrainenii care fug din calea războiului vor primi ajutor extins din partea statului.

Criza refugiaților din Ucraina. Ce soluții are Uniunea Europeană

De asemenea, guvernul polonez a lansat o platformă online pentru coordonarea ajutorului umanitar furnizat Ucrainei de către autoritățile locale, fundații și ONG-uri din întreaga lume. Potrivit ONU, numărul refugiaților ar putea ajunge la 10 milioane, ceea ce ar reprezenta aproape 25% din populația Ucrainei.

În țara noastră, de la declanșarea conflictului ruso-ucrainean și până astăzi au intrat aproape 400.000 de cetățeni ucraineni. Mai mult, un număr de peste 3.700 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, informează MAI. De asemenea, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 63.2%.

Reamintim că în urmă cu trei zile, Guvernul a aprobat ajutorul pe care îl va acorda tuturor românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina. Este vorba despre o sumă de bani ce va acoperi o parte din cheltuielile cu hrana cetățenilor care au fugit din calea războiului.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunuaru a declarat că  sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei pe zi.

Bugetul Ministerului Afacerilor de Interne a fost majorat cu 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Citește și articolul: Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, anunţ la Bucureşti: Un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor

Articolul precedentNumerele de urgență 119 și 112 sunt accesibile şi în limba ucraineană
Articolul următorDosar penal: o sibiancă a cerut donații, declarând că e refugiată din Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.