STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat operaționalizarea numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”.

Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, se arată într-un comunicat al STS.

La implementarea activităților prevăzute în programul național de suport pentru copii au participat specialiști ai STS, care au realizat analiza fluxurilor operaționale a apelurilor, au stabilit soluția tehnică și au pus la dispoziție echipamentele de comunicații necesare.

Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, STS a configurat, testat și implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București. Inginerii STS au instalat în cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară un număr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.

Serviciul de Telecomunicații Speciale

119, „un proiect de suflet”

Astfel, începând din 5 ianuarie, apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului. În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112. Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.

„Un proiect de suflet la care au lucrat specialiști din mai mult instituții. La acest număr pot suna copiii care se află în orice situație de abuz, dar și alte persoane care au cunoștință de astfel de cazuri. Vor fi ascultați de specialiști pregătiți pentru astfel de situații. Numărul unic 119 nu este  doar un tel-verde, ci este o linie de intervenție. Echipele sunt pregătite în orice moment să intervină și să anunțe la 112 dacă trebuie intervenție de urgență. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) va lucra îndeaproape cu toate celelalte structuri guvernamentale pentru că ne dorim să ne implicăm foarte mult în viața copiilor”, a declarat Gabriela Firea, ministrul MFTES, în comunicatul de presă al Guvernului.

Potrivit consilierului de stat la Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza, numărul 119 reprezintă un salt uriaș pe care Guvernul îl realizează pentru depistarea cazurilor de abuz împotriva copiilor și pentru intervenția specializată în timp real. „Este momentul în  care putem vorbi despre un sistem dinamic, transparent și unitar la nivel național prin care putem să ajungem la copiii aflați în situații grave și el este rezultatul unui amplu proces colaborativ și de reglementare derulat în ultimul an”, a declarat Mădălina Turza.

Gabriela Firea: „Statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie fragilă din care fac parte copiii și adolescenții”

Articolul precedentStelian Ion, atac la Marcel Ciolacu: „Este un demn urmaș al lui Dragnea”
Articolul următorMinistrul Budăi asigură în continuare că poștașii vor suna la timp pentru plata pensiilor