Cele 27 de state membre ale UE au ajuns la un acord luni privind iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar. Decizia a fost luată în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecută.
Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet.
„UE este ferm de partea Ucrainei în eforturile de a atenua suferințele umanitare provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a adăugat Michel. „Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit”, a mai precizat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Conform anunţului președintelui Consiliului European, Charles Michel, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul demers. Este vorba de elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
Ucraina a solicitat săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia. Procesul este unul laborios şi îndelungat.
Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE, votată marţi, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.
După ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiştii din Transnistria au cerut, din nou, recunoaşterea independenţei regiunii.
Ce condiții impune Rusia Ucrainei pentru încetarea războiului