Ziarul de Investigații continuă să relateze despre „minunile” Justiției din România. Sunt experiențele cititorilor, însoțite de documente. Cele mai multe dintre acestea frizează nu doar legea, ci și cea mai bogată imaginație.
Spre exemplu, judecătoarea Oana Ionescu, de la Judecătoria Călărași, a pus singură conzluziile unei expertize psihologice, ignorând orice înscris emis de specialiști. Este vorba despre un caz simplu, complex doar sub aspect emoțional: stabilirea domiciliului unui copil.
În mod stupefiant, înlătură primul psiholog desemnat chiar de ea, membru în Colegiul Psihologilor, nu ia în seamă nici expertiza realizată de Direcția de Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC) și stabilește domiciliul copilului la tată, în pofida documentelor care arată violența asupra exercitată atât asupra fostei soții, cât și a minorei.
Fără niciun act, probă relevantă, judecătoarea Ionescu Oana ajunge la concluzia că declarațiile copilei sunt influențate de mamă. În termeni psihologici, acest lucru se numește alienare parentală(influențarea unui părinte în sens negativ față de celălalt părinte). Cu toate acestea, în acest caz, psihologii nu au ajuns la aceste concluzii, însă, Ionescu Oana își depășește atribuțiile oferite de lege, cele de judecător. Astfel, scrie din pix, concluzii pe care specialistul nu le-a consmenat în timpul expertizei.
Judecătoarea Oana Ionescu „lovește” din nou. Numește un psiholog pentru expertiză, apoi pune singură concluziile
„În discuțiile cu minora, aceasta își exprimă temerea de a nu își mai vedea mama așa cum s-a întâmplat când a locuit la domiciliul tatălui(lovită, jignită), se menționează în Raportul de Evaluare Psihologică al DGASPC Călărași.
Psihologii au stabilit că această copilă prezintă dezvoltare psihică și emoțională armonioasă, nu poate fi vorba despre imaturitate emoțională, așa cum s-a exprimat judecătoarea Ionescu Oana, fără să o asculte direct.
În mod constant, CEDO stabilit că judecătorii trebuie să manifeste prudență și să facă echipă cu specialiștii, atunci când „au pe masă” dosare în care sunt implicați minori. Acesta nu este singurul caz în care Ionescu Oana șochează prin derularea procesului. O altă justițiabilă ne-a arătat cum acest magistrat s-a dezis de propria decizie când a venit vorba despre executarea hotărârii.
Este adevărat, un judecător se supune numai legii, așa cum tot invocă superficial Inspecția Judiciară, însă, acesta nu poate îndeplini și atribuțiile altor specialiști. Potrivit surselor noastre autorizate, în acest dosar a fost vorba despre „empatie cu reclamantul”, cadru activ MAI.
Judecătoria Călărași se află în plin scandal penal. Întrucât s-a constatat că a fost trucată repartizarea aleatorie, procurorii au intrat pe fir și fac investigații, notează mediacalarasi.ro. Faptele ilegale au fost stabilite definitiv de Tribunalul Teleorman și au fost comise când la conducerea acestei instanțe se afla Ionescu Oana.