Sursa foto: Declic
Sursa foto: Declic

Membrii Declic au obţinut, în primă instanţă, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica, din munţii Buzăului.

Această autorizaţie ar fi deviat cursul râului Bâsca Mare şi l-ar fi secat.

Autorizaţia de construcţie a fost emisă cu încălcarea legii

Comunitatea Declic a obţinut anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munţii Buzăului, râul Bâsca Mare. Tribunalul Cluj a decis că documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanţii Declic.

Proiectul Hidroelectrica traversează o arie protejată Natura 2000. Astfel, pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de Curbură

Câştigul în sistemul energetic naţional, prin adăugarea unei singure captări la o hidrocentrală nefuncţională, este practic zero. Pierderea pentru patrimoniul natural al ţării, prin devierea Bâscei Mari şi diminuarea drastică a debitului Bâscei Rozilei, este gigantică”, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic.

Este motivul pentru care membrii comunitaţii Declic au contestat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Covasna. Prin urmare, au obţinut anularea acesteia, în primă instanţă.

Tribunalul Cluj a decis, săptămâna trecută, anularea autorizaţiei de construire referitoare la amenajarea hidroenergetică Surdus-Siriu, se arată în comunicatul Declic. Comunicatul a fost publicat azi, 22 februarie, de Radio Eco Natura.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Articolul precedentMinistrul Energiei îi liniștește pe români. Conflictul din Ucraina nu va afecta aprovizionarea cu energie și gaze
Articolul următorLudovic Orban cere Parlamentului să adopte o declarație de condamnare a acțiunii Federaţiei Ruse
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time