Creșterea prețurilor la energia electrică și la materiile prime au afectat producătorii de bere, iar vara aceasta, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a se răcori.
Aceștia susțin că folosesc foarte multă energie electrică pentru a ține berea la temperaturi scăzute, precizând că au în plan să monteze panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile.
Totodată, firmele care produc bere artizanală, dar și companiile mari prezente în țara noastră vor scumpi berea cu 20%.
Criza energiei afectează producătorii de bere
Producătorii susțin că sunt nevoiți să crească prețurile deoarece materia primă a ajuns să coste cu 30% mai mult ca anul trecut, iar facturile pentru energia electrică a crescut cu până la 50%. Mai mult, aceștia susțin că producția de malț din 2021 a fost foarte mică, iar tot ce intră pe traseul de producție s-a scumpit din cauza inflației și a creșterii prețurilor la energie.
Julia Leferman, de la asociația „Berarii României”, a preciat că cei mai afectați sunt micii producători.
„România, de altfel, a înregistrat un număr în creștere de producători de bere de talie mică, deci mici afaceri familiale. Pentru acest segment de producție, interdicțiile și măsurile luate în contextul pandemic au venit ca un obstacol mai consistent”, a spus Julia, potrivit Digi24.
Românii consumă de obicei bere blondă, iar anul trecut a crescut cu 37% și cantitatea de bere fără alcool cumpărată. Pe primul loc în preferințele românilor se află berea la pet, urmată de berea îmbuteliată în sticle.
Potrivit unui raport publicat de Kirin Beer University privind consumul de bere, România a depășit Germania și se află pe podiumul global. Mai exact, pe locul trei, cu 100,3 l per capita. Pe locul doi se află Austria (107,8 l), iar locul întâi este ocupat de Cehia, cu 188,6 l.
De asemenea, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP), România ocupă locul 2 în rândul țărior cu „cel mai dăunător model de consum.” Mai mult, la nivel european, aproape 23 de milioane de persoane sunt dependente de alcool, iar în fiecare an, mai mult de 3 milioane de decese sunt înregistrate în Uniunea Europeană din cauza consumului excesiv de alcool.
De asemenea, în rândul tinerilor, 80% au precizat că au consumat cel puțin o dată alcool, iar 48% că alcoolul a devenit o obișnuință.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă, precizând că patru din zece crime și unul din șase cazuri de sinucideri se datorează consumului excesiv de alcool.