Termenul de 31 martie promis de coaliția de guvernare pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) bate la ușă, iar astăzi a fost făcut încă un pas în această direcție.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul propus de Ministerul Justiției, astfel că de acum poate merge la Guvern, spre aprobare, iar mai apoi la votul din Parlament.
Votul CSM este totuși unul consultativ, însă ministrul Justiției a ținut să le aducă mulțumiri celor care au crezut în forma propusă, și nu numai. În continuare, Cătălin Predoiu a promis că va lucra cu CSM și pentru alte reglementări necesare, „pentru adoptarea cât mai rapidă, în acest an, a proiectelor legilor Justiţiei şi abordarea celorlalte probleme stringente aflate pe agenda Justiţiei”.
Potrivit formei avizate favorabil de specialiștii Dreptului din CSM, care sunt totodată garanții independenței judecătorilor și procurorilor, desființarea SIIJ va face ca toate cauzele aflate în lucru să fie trimise parchetelor competente spre soluționare, ca și dosarele soluționate și aflate în arhiva Secției, în timp ce „soluţiile de clasare, de renunţare la urmărirea penală şi de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secţiei, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiinţării Secţiei controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Cât privește posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei, acestea rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Excepție reprezintă procurorii din SIIJ, care se întorc la parchetele de unde provin.
În „bucătărie” intervine și Plenul CSM, cel care a avizat favorabil proiectul de desființare al SIIJ. Astfel potrivit proiectului, Plenul este cel care va propune procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe acei procurori care vor efectua urmărirea penală în cauzele care până acum intrau în competența SIIJ.