Sursă foto: www.antena3.ro
Sursă foto: www.antena3.ro

Nu, nu e o glumă.

Ciorile din Cișmigiu par să-i fi dat de furcă lui Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei afirmă că sunt foarte problematice aceste ciori. Și, în plus, destul de șirete, așa. Nu-și petrec ziua în Cișmigiu, vin doar noaptea. Cam ca la hotel.

Avem o problemă cu ciorile din Parcul Cişmigiu, oricine locuieşte în zonă şi foloseşte parcul ăsta, o vede pentru că dimineaţa este mizerie, de la ciori. Ele nu stau peste zi. Petrec noaptea în Parcul Cişmigiu. Problema asta necesită o soluţie,” afirmă Nicușor Dan.

Ei, și ce soluție mai bună decât una care implică bani? Destul de mulți, am fi tentați să spunem.

Cât ar costa ”problema ciorilor” din Cișmigiu?

500.000 de lei. Un mizilic!

Bineînțeles că e mai complicat decât pare. Pentru că proiectul, în sine, presupune ”şi studierea problemei şi rezolvarea ei”.

Deci ciorile din Cișmigiu mai au ceva timp de petrecut pe acolo; doar știm cu toții că proiectele durează. Mai ales etapa de cercetare.

În plus, ”o să trecem în buget 100.000 de lei, nu 500.000 de lei şi probabil că omul sau firma care va câştiga acest studiu, o să îi fie atribuit 50.000- 70.000 de lei, cât rezultă din licitaţia publică. Restul de bani o să fie atribuiţi pentru rezolvarea problemei ”, a declarat Nicuşor Dan.

Octavian Berceanu, fostul comisar al Gărzii de Mediu, îl contrazice pe primar. Cică soluțiile ar costa, de fapt, în total, undeva la 60.000 de lei.

Între 10.000-60.000 de lei costă soluţia tehnică pentru combaterea ciorilor, mai puţin decât orice studiu ştiinţific. Restul de 440.000 de lei sunt bani aruncaţi”, afirmă Berceanu.

El propune trei soluții ieftine și eficiente: fascicule cu laser, tratament cu substanţe pulverizante repelente sau emițătoare de infrasunete.

Simplu, ușor, rapid. Fără proiecte, cercetări și bani prea mulți.

Dar dacă ar fi și alte soluții?

Suedezii au ajuns la concluzia că nu e nevoie să scape de ciori. Pentru că, în ciuda părerilor din România, ciorile sunt foarte inteligente. Și pot fi dresate și folosite pe post de ”sanitari”.

Nu, nu râdeți. Potrivit studiilor, ciorile au inteligența unui copil de șapte ani.

Astfel, o companie suedeză a decis să se folosească de inteligența acestora, pentru a curăța orașul de mucurile de țigară de pe străzi.

Potrivit Fundației Keep Sweden Tidy, mucurile de țigară reprezintă 62% din totalul gunoiului din Suedia. Folosindu-se de ciori, costurile de adunare a mucurilor de țigară ar putea fi reduse cu până la 75%. Și asta, în schimbul unei mici rații de mâncare.

Practic, ciorile adună mucurile, pe care le depun într-o mașină special proiectată și, în schimbul fiecărui chiștoc, primesc mâncare.

Ar merge, oare, acest lucru și România?

Teoretic, totul e posibil. Cu puțină imaginație și oleacă de voință.

Dar există o practică foarte des întâlnită la noi: să te scarpini cu mâna stângă la urechea dreaptă. Pentru că de ce am apela la soluții simple, practice, când putem complica totul?

Și de ce să nu gonim ciorile, pe bani mulți, când am putea învăța de la alții? Să economisim, să protejăm viața, indiferent sub ce formă vine și, mai ales, să fim practici.

Să fim serioși: ciorile alea din Cișmigiu, chiar dacă pleacă, își vor găsi altă locație propice. Și va trebui găsită, și acolo, o soluție. Alți bani, altă distracție.

Dar atât de mult ne place să facem proiecte inutile și costisitoare, încât soluțiile banale ne par sub demnitatea noastră. Mă mir cum de n-a venit nimeni cu propunerea să fie împușcate ciorile, că a început să se practice liber la vânătoare oricând, pentru orice și oricine.

Articolul precedentRaluca Turcan: “Renegocierea PNRR e o perdea de fum”
Articolul următorAproape 30% din angajații țării aparțin celei mai „tehnologizate” generații
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.