Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Aproximativ 30% din angajații României fac parte din generația Z, considerată cea mai „tehnologizată” generaţie.

Este vorba despre tinerii născuți începând cu anul 1995, cei mai mulţi dintre ei alegând să se angajeze imediat după terminarea facultăţii.

Conform specialiștilor, generația Z este cea mai bine pregătită generație de până acum, arată publicaţia Gândul.ro.

Generaţia Z: tinerii sunt, în prezent, subalternii milenialilor. Cu toate acestea, le vor lua locul rapid, punând stăpânire pe piața muncii, în următorii ani

Vorbim despre angajați creativi. Sunt extrem de task oriented care știu să rezolve lucrurile și foarte repede și foarte bine, atunci când au chef și motivație să facă asta. Impresionează prin rapiditatea în acțiune, însă, pe de altă parte, printr-o oarecare dificultate în a avea răbdare, în ardere de etape profesionale”, spune Ioana Petrea, specialist HR.

Angajaţii care fac parte din generaţia Z sunt caracterizaţi prin profesionalism, dar şi printr-o lipsă a răbdării

Conform specialistului, fix lipsa de răbdare de care dau dovadă îi va forța pe antreprenori să-i avanseze rapid.

Prin urmare, angajatorii le vor oferi multiple beneficii, pentru a nu-i pierde. Acest aspect va impacta, în mod direct, ritmul creșterilor salariale.

Majoritatea membrilor Generației Z au folosit tehnologia digitală de la o vârstă fragedă. Tinerii sunt familiarizați cu internetul și cu social media, dar nu sunt neapărat alfabetizați digital.

Generația Z are tendința de a evita riscurile în comparație cu milenialii și este mult mai flexibilă la locurile de muncă.

“Cei mai mulți dintre angajații generației Z nu au răbdare să treacă 1 an de zile până la următoarea mărire salarială. Aici intervine push-ul puternic pe modificări mai rapide și mai consistente”

O parte dintre companii, din teama de a nu-i pierde, vor face asta, destabilizând puțin, la un moment-dat, media salarială actuală. Mai mult decât atât, nu va mai există același reper între salariu-nivel de experiență profesională acumulată. Pot fi situații de salarii egale între un angajat cu 5 ani experiență și un altul cu 1 an de experiență, doar pentru că cel din urmă face parte din generația Z. Cu acest aspect nu sunt întru totul de acord”, a conclus specialistul HR

Generaţia Z cunoaşte cel mai bine munca de acasă. Prin urmare, va avea probleme cu integrarea în colectivitate

Intrarea generației Z pe piața muncii a coincis cu începutul pandemiei. Astfel, forţaţi de restricţii, foarte mulţi tineri au început primul job lucrând de la domiciliu.

Conform studiilor, mai bine de jumătate din angajații generației Z nu au lucrat niciodată fizic. Din acest motiv, mulți pot avea probleme de integrare în colectivitate.

Un studiu realizat de compania americană Skynova arată că 61% dintre angajații generației Z spun că a fost o provocare să-și facă prieteni în toată această perioadă.

Articolul precedentSunt ciorile din Suedia mai inteligente decât ciorile din Cișmigiu?
Articolul următorMinistrul Economiei: „Noua legislaţie europeană a cipurilor va creşte capacitatea de cercetare şi inovare în Europa”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time