Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că „există soluții tehnice” în privința renegocierii PNRR pe subiectul procentului alocat pentru pensii, acel 9,4% din PIB, pe care îl ministrul Muncii îl consideră insuficient.
Potrivit lui Ciolacu, în acord este trecut faptul că acea contribuție la Pilonul II poate să rămână în continuare, dar să nu fie „prinsă” în plafon.
„În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR, în al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul II care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a declarat Ciolacu, luni dimineață, la sediul PSD.
De altfel, ministrul Muncii insistă pe ideea renegocierii, deoarece, în opinia sa, prin plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu plata pensiilor, seniorii români „sunt condamnați la sărăcie”.
Reamintim că în „pachetului social”, agreat în negocierile dintre PSD și PNL , sunt prevăzute majorări ale punctului de pensie, cu 10%, de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, creșterea pensiei sociale, de la 800 de lei la 1.000 de lei, precum și creșterea alocației de stat pentru copii, la 243 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, în timp ce alocația pentru cei de până în 2 ani să ajungă la 600 de lei.
De asemenea, este prevăzută și creșterea salariului minim pe economie, la 2.550 de lei („în mână” acesta fiind de 1.524 de lei). Totodată, Florin Cîțu s-a declarat „plăcut surpins” de faptul că social democrații au înțeles că promisiunea lor de creștere a pensiilor cu 40% nu se poate realiza, subliniind însă că toată lumea își dorește ca pensiile să fie mai mari, dar că atât se poate acum.
Altfel, Guvernul a transmis, duminică, faptul că este exclusă orice renegociere a PNRR până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens. „Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. (…) reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar, la nivelul Guvernului, atenţia trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viaţă de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciucă.
Guvernul Ciucă exclude orice renegociere a PNRR până anul viitor