Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a afirmat că decizia de comasare a câte o mie de militari NATO în România, Bulgaria și Ungaria este una veche și nu are vreo legătură cu o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina. De altfel, mai susține ministrul, comunicarea acestui fapt, abia acum, face parte din strategia NATO de consolidare a Flancului Estic.
„Această decizie este o decizie care în cea mai mare măsură este una care acum se comunică, dar care există mai de mult. Sigur că este o măsură pro-activă, dar nu este legată direct de acest moment, să spunem, de aceea nici nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina. Este vorba de ceea ce noi am cerut, prin vocea preşedintelui, încă din 2014, când nu exista practic, în documentele oficiale ale NATO, ca poziţie strategică, ca postură strategică în acest sens, aceea de consolidare a prezenţei înaintate a NATO pe flancul estic. În cazul unei situaţii de conflict, evident că atunci se iau măsuri suplimentare în acest sens. Acest batalion care va veni aici, multinaţional probabil, încă nu ştim exact unde va fi plasat, este o situaţie în care în momentul ăsta discutăm”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Antena 3.
Acesta a precizat că se analizează situaţia strategică, „ştiţi că plasarea într-un sistem defensiv este importantă şi din perspectiva modului în care există scenarii că ar putea să vină ameninţările”, a mai spus Dîncu.
Totodată, Vasile Dîncu a explicat măsurile care s-au discutat, astăzi, în cadrul ședinței CSAT în contextul actual. „Planurile strategice, planurile defensive ale NATO sunt pregătite de foarte multă vreme şi se updatează continuu. Deci nu este vorba că noi ne pregătim doar acuma pentru o posibilă situaţie de conflict undeva în apropierea granițelor noastre, ci este o acţiune care în momentul acesta a mers pe actualizare şi pe căutare de măsuri legate de posibilele consecințe ale unui atac armat al federației ruse asupra Ucrainei”, a mai spus Dîncu.
Dîncu îi liniștește pe români
De asemenea, aceasta a ținut să le transmită românilor că nu sunt motive să intre în panică, în ciuda situației incerte. Dar în același timp că trebuie să ne așteptăm și să ne pregătim pentru orice scenariu, așa cum a subliniat și șeful statului.
„Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii”, a mai spus Dîncu. Mai mult, ministrul Apărării a sublinia că „încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un «război cald», cum spunem noi”, a explicat Vasile Dîncu la Antena 3.
Iohannis: „Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu”