UE se pregătește să introducă diploma universitară europeană

Bugetul Erasmus+ estimat pentru perioada 2021-2027 va fi de 1,1 miliarde de euro.

Comisia Europeană a început promovarea unui proiect prin care o parte din actualele dificultăți privind echivalarea titlurilor universitare în țările europene să fie eliminate. Mai exact, este vorba despre crearea unei diplome universitare europene, însă pentru punerea sa în practică va fi necesară parcurgerea mai multor etape.

Această temă a fost discutată marți la Paris, la reuniunea informală a miniștrilor educației superioare, relatează Agerpres. Comisarul european pentru cercetare, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat că această diplomă va fi aplicată  pentru licențe, programe de master și doctorate.

Mai mult, oficialul european a mai precizat că Uniunea Europeană trebuie să vină cu o serie de caracteristici comune, după care fiecare stat membru le va putea încorpora în legislația națională.

Comisarul european pentru educație speră ca până în 2024, această  inițiativă să prindă contur în toate statele membre Uniunii Europene, relatează Digi24.

Uniunea Europeană ia în calcul și emiterea unui card european pentru studenți

Ministrul universităților din Spania, Joan Subirats, a declarat că are așteptări din partea studenților să se implice mai profund în conținutul materialelor de curs și în definirea rolului pe care ei îl au în sistemul universitar european. De asemenea, Frederique Vidal, ministrul educației superioare din Franța, salută libertatea academică și pledează pentru competitivitatea universităților europene.

La reuniunea de la Paris s-a mai discutat și despre importanta țărilor UE de a se pune la comun pentru dezvoltarea științei și cercetării. Anna Ekstrom, reprezentana Suediei, a precizat că cercetarea medicală este vitală în aceste vremuri, făcând referire la pandemia de coronavirus.

De asemenea, Ekstrom a mai declarat că învățământul la distanță afectează profund modul în care studenții reușesc să aibă rezultate remarcabile la universitate. Ea a spus că socializarea și creearea unui mediu specific dezbaterilor reprezintă cele mai importante elemente pentru dezvoltarea studentului european. Totodată, Ekstrom a vorbit și despre rolul universităților din Europa, precizând că unele dintre ele au fost create „cu mult înainte de apariția frontierelor actuale.”

Reamintim că din Europa, cele mai bune universități se află în Marea Britanie. Aceasta este urmată de Elveția, Germania, Suedia și Olanda.

Ana Loredana Predescu, despre ideea Executivului, privind finanțarea studiilor în cadrul universităților străine: „Guvernul trebuie să asigure și o ofertă de muncă pentru acești studenți”

Articolul precedentCCR: revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, constituțională
Articolul următorRusia continuă să transfere avioane de luptă în Belarus
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.