Ana Loredana Predescu, despre ideea Executivului, privind finanțarea studiilor în cadrul universităților străine: „Guvernul trebuie să asigure și o ofertă de muncă pentru acești studenți”

Deputata PPU (social-liberal) este de părere că, în acest fel, statul nu face decât să piardă bani, în timp ce studenții pierd ani din viață

Ana Loredana Predescu / Foto: Facebook

Invitată la Antena 3, deputata PPU (social-liberal), Ana Loredana Predescu a comentat ideea lansată de Guvern, privind finanțarea studiilor în cadrul universităților străine. Predescu a spus că nu înțelege de ce statul român nu a oferit până la această oră o asemenea oportunitate „care ar fi putut veni, în primul rând, în sprijinul elevilor performanți, care însă nu au avut posibilități materiale de a studia in străinătate”.

Deputata Ana Loredana Predescu a subliniat faptul că ideea de a condiționa ștergerea datoriei de întoarcerea în țară ar fi „cel puțin pripită”

„Vă invit să facem un exercițiu de imaginație: un student care merge la Harvard sau la Oxford, studiază pentru licență sau MBA, și revine în România. Ce oportunități îi oferă statul român? Unde găsește locuri de muncă remunerate direct proporțional cu nivelul de pregătire? Unde se angajează, la stat, unde debutează cu minimul pe economie? La privat, unde pentru angajare i se cere experiență de ani de zile? Nu cumva acest elev care a studiat la Harvard va descoperi că investiția atât materială cât și intelectuală nu produce dividende? Și dacă acest elev alege să revină în țară, cât timp trebuie să stea în România? Un an, noi, trei, patru? Și dacă apoi realizează că România nu oferă oportunitățile de care are nevoie și pleacă în altă țară? Atunci Guvernul nu a făcut o investiție nereușită? Eu zic că da”, a scris Ana Loredana Predescu, pe Facebook, adăugând că, în acest fel, statul pierde bani, iar studentul pierde, poate, o resursă mult mai importantă: ani din viață.

Ana Loredana Predescu mai consideră că nu este suficientă alocarea unui împrumut pe care, ulterior „să îl ștergi cu buretele”, fiind, de asemenea, de părere că soluția acestui proiect ar trebui să se învârtă în jurul următoarei idei: „la întoarcerea în țară, în primul rând, acești studenți ar trebui să găsească locuri de muncă pentru nivelul pregătirii lor”.

Conform declarațiilor deputatei, guvernul american ar aloca, spre exemplu, pe lângă burse, inclusiv împrumuturi pentru studii, în contextul unor condiții mult mai avantajoase decât cele oferite de bănci și IFN-uri, astfel că studenții americani au posibilitatea de a alege să studieze la universitățile de renume, atât din Statele Unite ale Americeii, cât și din Europa, „dar la final se întorc acasă și tot trebuie să plătească acel împrumut, dacă nu a fost bursă. Și 10-15 ani plătesc statului american aceste fonduri. Dar există o proporție între nivelul de pregătire și nivelul salarial”, a conchis Ana Loredana Predescu.

Citește și: RO-ALERT, ca o glumă proastă. Mesajul a venit cu o zi întârziere în Focșani

Articolul precedentRO-ALERT, ca o glumă proastă. Mesajul a venit cu o zi întârziere în Focșani
Articolul următorMinistrul Educației crede că elevii vor reveni fizic în școli în septembrie