Anca Dragu (Facebook)

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins astăzi sesizarea Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat, referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii prin care Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului.

Potrivit G4media, decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi – 8 voturi la 1, la aproape două luni de la depunerea sesizării. Aceasta înseamnă că mandatul care i-a revenit lui Florin Cîțu, imediat după revocarea Ancăi Dragu, este unul legitim.

La finalul lunii noiembrie, Anca Dragu a fost revocată din funcţie cu voturile PNL, PSD și UDMR, iar în aceeaşi zi, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a fost ales la conducerea Senatului. Anca Dragu rezistase ceva timp în funcție, dat fiind că, după ruperea coaliției PNL – USR din septembrie, au tot fost operate demiteri.

La acea vreme, din cei 115 senatori prezenți, au votat pentru revocarea Ancăi Dragu 82, alte 24 de voturi fiind împotrivă și 9 – abțineri. În timpul acelei ședințe, Anca Dragu sublinia că stabilitatea funcției de președinte al Senatului și al Camerei Deputaților este prevăzută expres în Constituție, „tocmai pentru a evita un abuz de putere”.

Ulterior, colegii de partid ai senatoarei au avertizat că vor cere controlul CCR și că vor lupta „pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”.

Motivele de neconstituţionalitate invocate de USR țineau de încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală, inclusiv cel potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative, fiind totodată sesizat că se încalcă principiul supremaţiei legii şi principiul constituţional al configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului.

Articolul precedentPercheziții DNA la Primăria Iași. Mihai Chirica: „Nu vă pot da mai multe detalii”
Articolul următorUE se pregătește să introducă diploma universitară europeană