Guvernul a introdus obligativitatea recalculării facturilor emise greșit de către furnizorii de energie

Ministrul Energiei a anunțat și procedura prin care clienții își pot recupera banii în cazul facturilor calculate eronat.

După ședința de Guvern ce a avut loc miercuri, 19 ianuarie, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că furnizorii care au emis eronat facturi, prin neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare, sunt obligați să le recalculeze în termen de 15 zile, iar în această perioadă se suspendă și o eventuală plată a acestora.

„Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanţei de plafonare şi compensare sunt interzise practic debranşările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a spus ministrul Virgil Popescu, relatează news.ro.

De asemenea, ministrul a mai declarat că așteaptă un raport din partea ANRE și ANPC, cu privire la numărul de facturi emise eronat, precizând că „toată lumea vorbește de un milion, două milioane.”

Virgil Popescu: „O factură care nu are elemente că este plafonată şi compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”

Mai mult, ministrul Energiei a precizat că pe perioada aplicării acestei legi, toți consumatorii casnici, nu doar cei vulnerabili, vor beneficia de interzicerea debranșării.

”Eu sper ca toată lumea să fie de bună credinţă şi să nu abuzeze de acest lucru”, a mai precizat Virgil Popescu.

Totodată, oficialul a precizat că perioada de aplicare a legii este până în 30 iunie, anunțând, de asemenea, procedura prin care clienții își pot recupera banii în cazul facturilor calculatate greșit de furnizorii de energie.

„Există o procedură specială pentru aceste diferențe între client și furnizor, procedură stabilită de ANRE. Dacă diferența de sumă este mai mare de 100 de lei, atunci la cererea clientului, în termen de 5 zile, furnizorul are obligația de a efectua plata. Dacă diferența e mai mică de 100 de lei atunci se recuperează din factura următoare”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Reamintim că după cele 94 de controale ale ANPC la companii furnizoare de energie electrică și gaze, comisarii au aplicat amenzi de 645.000 de lei și măsuri de recalculare a tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. Comandamentul pentru Energie (structură special creată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), îşi va continua verificările până pe data de 31 martie 2022.

Virgil Popescu (Energie), avertisment pentru furnizorii de gaze și energie electrică

Articolul precedentAUR critică măsurile anunţate de premierul Ciucă în domeniul energiei
Articolul următorFamilia fetiţei ucise pe trecerea de pietoni cere 6 milioane de euro
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.