Rafila susține că sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie

Ministrul Sănătății a declarat că COVID-19 reprezintă un test pentru sistemul medical de la noi din țară.

În intervenţia avută la conferinţa „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că sistemul de sănătate din țara noastră nu a fost pregătit și conceput pentru a face față crizei de coronavirus.

Mai mult, oficialul a mai declarat că pandemia a scos la suprafață fragilitatea „unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate.” De asemenea, Rafila a mai precizat că una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru persoanele care nu sunt infectate cu Covid-19.

Rafila: „Eliminarea dezinformării ar trebui să fie o prioritate”

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice”, a declarat ministrul Sănătății, relatează news.ro.

Totodată, Alexandru Rafila a mai susținut că e nevoie, la nivel european, de o luptă mai aprigă împotriva dezinformării privind vaccinarea împotriva coronavirusului. Mai mult, oficialul e de părere că e necesar un dialog permanent și o abordare incluzivă cu „toate părțile din domeniul social și economic pentru a construi un consens.”

De asemenea, oficialul a mai adăugat că pentru a face față viitoarelor pandemii, colaborarea și sprijinul european reprezintă elemente cheie, iar Executivul României va sprijini orice colaborare europeană pentru „răspunsurile la criza de sănătate publică.”

Alexandru Rafila a participat alături de alți miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană, marți, 18 ianuarie, la conferința „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”. Evenimentul a fost organizat de președinția franceză a Consiliului UE, în format videoconferință.

Reamintim că în urmă cu patru zile, Alexandru Rafila a precizat că implementarea certificatului verde nu mai reprezintă o urgență în acest moment, afirmând faptul că până la votarea acestuia, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus va scădea considerabil. Cu toate acestea, astăzi, 18 ianuarie, la nivel național s-au înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri de COVID-19, cu 8.642 mai mult decât în ziua anterioară.

Rafila nu mai vede certificatul verde ca o urgență după intrarea în noul val al pandemiei

Articolul precedentANAF, proiect de taxare a profitului producătorilor de energie
Articolul următorRoberta Metsola, aleasă președinte al Parlamentului European
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.