Sursa foto: Publika.md

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membă a grupului Partidului Popular European (PPE), a fost aleasă marți, 18 ianuarie, în funcția de președinte al Parlamentului European pentru o perioadă de doi ani și jumătate. Aceasta a primit 458 de voturi „pentru” din 616 exprimate.

Roberta Metsola, care împlinește 43 de ani chiar în ziua când a fost aleasă președinte al PE devine cea mai tânără persoană care deține o astfel de funcție. Ceilalți candidați la președinția PE au fost Sira Rego, de la grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Kosma Zlotowski, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Alice Bah Kuhnke, de la grupul Verzilor.

Politico: „Metsola este un produs clasic al bulei de la Bruxelles”

Noul președinte al PE a fost avocat și absolvent al Colegiului Europei, lucrând la biroul Uniunii Europene din Malta din 2004 până în 2012. Mai mult, ea a fost consilier juridic pentru fostul diplomat de vârf al UE, Chatherine Ashton. Roberta Metsola este căsătorită cu un finlandez și are patru copii, iar conform Politico, vorbește fluent italiană și finlandeză.

De asemenea, noul președinte al PE este o figură a compromisului, dar a fost de multe ori criticată din cauza poziției sale împotriva avortului. Mai mult, ea consideră Uniunea Europeană un loc de promovare a valorilor europene și nu o birocrație instituțională.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a transmis un mesaj prin care o felicită pe Metsola pentru că a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European.

„Vom lucra cu dumneavoastră pentru o UE care protejează valorile democratice, asigură prosperitatea cetăţenilor şi susţine activ agenda de reforme a partenerilor din PE şi Balcanii de Vest”, a adăugat şeful Guvernului.

Siegfried Mureșan, deputatul european PNL, a declarat, după alegerea Robertei Metsola în funcția de președinte PE, că votul de astăzi este o veste bună pentru țara noastră. El a declarat că ea cunoaște situația din România și este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept.

„Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieşit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanţei 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independenţa justiţiei”, a scris eurodeputatul liberal.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, David Sassoli, președintele PE, a murit într-un spital din Italia la vârsta de 65 de ani din cauza unei complicații grave în funcționarea sistemului său imunitar.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit

Articolul precedentRafila susține că sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie
Articolul următorExclusiv. Șeful din Poliție care a luat mită lucernă și cerea subalternelor favoruri sexuale, judecat fără nicio abținere de magistratul care îl invita la petrecerea Tribunalului Călărași
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.