Generatorul de căldură din cartierul Aviației (Sector 1), fără aviz de mediu

Instalarea acestuia a fost contestată de un fost consilier general USR

Generatorul de căldură, instalat ilegal în cartierul Aviației din Sectorul 1, așa cum susține un fost consilier general USR, nu a primit aviz de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) București, relatează București FM. În urmă cu câteva zile, publicația menționată a făcut o solicitare către APM București, iar în urma răspunsurilor primite din partea acesteia reiese că generatorul nu are aviz de mediu.

Astfel, la întrebarea „A solicitat Primăria Sectorului 1 un aviz de mediu pentru generatorul amplasat în cartierul Aviației în cadrul programului Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, București”, cei de la APM București au afirmat că „nu s-au solicitat acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului”, subliniind că nici nu a fost obținut un astfel de aviz de către administrația condusă de Clotilde Armand.

Solicitare București FM către APM București

Totodată, la întrebarea privind nivelul de poluare a aerului pe care instalația pe combustibil diesel o generează, APM susține că nefiind autorizată o astfel de activitate, din punct de vedere al protecției mediului, nici nu se cunosc specificațiile tehnice ale respectivei instalații. De asemenea, APM afirmă pe același principiu, al neautorizării activității, că nu au fost solicitate măsurători ale nivelului de poluare pentru generatorul de încălzire.

Potrivit protocolului încheiat între Primăria Sectorului 1 și CM Termoenergetica, conform HCGMB 356/2021, și care este contestat de fostul consilier general Florin Ivan (USR), obiectul acestuia „îl constituie stabilirea unui cadru de cooperare și sprijin reciproc între Sectorul 1 al Municipiului București și Compania Municipală Termoenergetica București SA, în vederea realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local având ca scop implementarea obiectivului Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1”, mai mult, acesta este un proiect-pilot, menit să vină în sprijinul cetățenilor ce locuiesc în imobilele aflate la capătul rețelei de termoficare. „Soluția urgentă care urmează să fie aplicată în urma prezentului protocol începând din sezonul de încălzire 2021-2002: conectarea unor echipamente specializate penru încălzit apa la punctele termine în asigurarea parametrilor necesari”, se mai arată în HCGMB 356/2021.

Conform capitolului „Drepturile și obligațiile părților”, „Sectorul 1 al Municipiului București are următoarele drepturi și obligații:

1) Finanțează, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, acțiunile, lucrările, serviciile necesare de instalare, operare și reparare a echipamentelor specializate, pentru a asigura agentul termic, conform diagramei de reglaj, la punctele termice cu probleme în asigurarea parametrilor necesari. Pentru menținerea integrității echipamentelor montate, se va asigura paza prin mijloace specifice;

2) Împreună cu Administrația Domeniului Public Sector 1, va face toate demersurile necesare în vederea realizării obiectivului: amenajare spații verzi, întreținere spații verzi, amenajare alei din proximitate PT, relocare spații parcare și alte lucrări de întreținere;

3) Întreprinde orice alt demers în vederea pregătirii și implementării obiectivului Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, în limitele stabilite prin prezentul protocol, precum și a dispozițiilor legale în vigoare, inclusiv obținerea avizelor și autorizațiilor prevăzute de lege”, se spune în protocolul dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Municipală Termoenergetica.

Generatorul din cartierul Aviației contestat de către un fost consilier general USR

Articolul precedentPolițiști din Argeș, trimiși în judecată pentru luare de mită, după un flagrant
Articolul următorCiolacu pune punctul pe „i”. „Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și poată plăti facturile la energie”