Primarul Constanței, Vergil Chițac, crede că termenul cel mai optimist pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase, ce a fost închis în urma incendiului din 1 octombrie 2021, este pe 28 februarie. Asta deși necesitatea unei unități spitalicești în debutul valului 5 al pandemiei ar fi fost ca o „gură de oxigen”, însă acest lucru nu este posibil.
O situație remarcată atât de edil, cât și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la Constanța, a fost cea privitoare la colectivul medical, despre care spune Rafila că „disersarea personalului acestui spital represintă un pericol pe termen mediu și pe termen lung”, un motiv în plus pentru ca acesta să devină cât mai repede funcțional, dincolo de pandemia Covid, căci „patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică”.
„Din păcate, s-a luat decizia ca spitalul să fie închis (n.r. în urma incendiului din octombrie). Lucrul acesta ne-a perturbat serios activitatea și primul meu gând a fost să deschidem spitalul în cel mai scurt timp. Însă, după toate cutumele legale, asta se putea face la cele mai noi standarde. Lucrurile nu sunt așa de simple. Uitați-vă la Matei Balș, la un an de la incendiu. Cifrele nu sunt relevante. Degeaba vă spun că am investit 4 milioane de lei. Tot ceea ce pot să vă spun este că, în momentul de față, mai avem de rezolvat problema instalației electrice.
Proiectul, avizele, care vor fi destul de rapide, și manopera în sine. Am grăbit cumva lucrurile. În rest, spitalul de mâine, dacă s-ar schimba numai instalația electrică, ar fi perfect funcțional. Este extrem de important să reținem colectiv unit. În scurt timp, vom da drumul celor 50 de paturi”, a spus primarul Vergil Chițac, subliniind că nu există un termen, cel de 15 decembrie era la nivel de ambiție personală. „Din păcate, nu a putut fi respectat din motive obiective. Într-o prognoză optimistă, 28 februarie”, a concluzionat edilul Constanței.
Pe un fundal de scule electrice, ministrul Rafila a susținut că trebuie găsită o soluție pentru ca acest spital să își reia activitatea, mai mult, că trebuie să existe „un plan de conformare, un proiect de consolidare”, însă pentru acest lucru este nevoie de implicarea tuturor instituțiilor statului, nu doar a Ministerului Sănătății sau a Direcției de Sănătate Publică, ori, în acest caz, și a Primăriei Constanța, care este proprietarul.
Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Crește numărul persoanelor decedate