Ciolacu salută anunțul lui Ciucă privind scăderea TVA-ului pentru energie, însă o vrea chiar de luna viitoare

Asta, deși până la finalul lunii martie este în vigoare Legea privind plafonarea și compensarea prețului la energie

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a primit cu bucurie anunțul făcut de premierul Ciucă privind scăderea TVA-ului la energie la 5%, însă susține că acest lucru trebuie aplicat chiar de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie, când s-ar ieși din perioada în care se află în vigoare Legea privind plafonarea și compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale.

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, Ciolacu a afirmat că „măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe”, ba chiar a venit și cu sugestia că această reducere de TVA să fie aplicată și pentru gaze naturale. De altfel, premierul a subliniat în cadrul anunțului de astăzi că are în vedere și o serie de măsuri pentru consumatorii de gaze naturale.

Ciucă: „De la 1 aprilie, consumatorii casnici, cu un consum lunar de până la 330 kWh, vor beneficia de o nouă schemă de protecție”

„Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris Ciolacu pe Facebook.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că „în momente excepționale, o guvernare poate proba prin măsuri excepționale că este preocupată cu adevărat de viața cetățenilor săi”. Mai mult decât atât, nu a ezitat să îl atace pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre care spune că „se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români”, în loc să schimbe conducerea firmei la care Ministerul Energiei este acționar. „Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri mărețe privind schimbările climatice. Ci cu decizii curajoase, simple și rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor”, a concluzionat liderul social democraților.

Compensarea facturii la gaz se va face la nivel unei treimi din aceasta

Reamintim că potrivit Legii 259/2021, care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, pe perioada sezonului de iarnă, până pe 31 martie, consumatorii români beneficiază de plafonare și/sau compensarea facturilor.

Concret, compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale.

Compensarea se determină prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaze naturale, reprezentând 33% din această valoare. Însă pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumul să nu depășească 1.100 metri cubi.

În privința plafonării la energia electrică, prețul final facturat al acesteia este de cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar valoarea unitară a compensației 0,291 lei/kWh, dar nu mai jos de 0,68 lei/kWh cu toate taxele incluse.

Astfel, cei care au un preț la energia electrică sub nivelul de 0,68 lei/kWh, chiar dacă se încadrează în marja de consum de 330 kWh, sau un consum de peste 200 mc la gaze naturale nu vor beneficia de prevederile acestei legi.

Violeta Alexandru: „Mă mir că furnizorii își lasă reputația terfelită de ministrul Energiei ”

Articolul precedentChițac, despre deschiderea Spitalului de Infecțioase din Constanța. „Într-o prognoză optimistă, 28 februarie”
Articolul următorCîmpeanu: „Punctul meu de vedere e foarte clar: ascult opinia epidemiologilor de la INSP și ai Ministerului Sănătății”