Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a făcut primele declarații cu privire la noua variantă de coronavirus descoperită în Cipru. Conform medicului infecționist, „Deltacron” nu ar trebui să provoace îngrijorări, însă e nevoie ca tulpina să rămână sub observația specialiștilor.

Mai mult, Marinescu a explicat pentru Libertatea că poate să apară o variantă virală nouă într-o anumită regiune, dar care să nu aibă un impact puternic asupra populației.

Varianta „Deltacron” a fost descoperită în Cipru

 „Nu e ceva diferit pentru că întotdeauna o variantă virală nouă poate să vină cu niște modificări care să țină de o anumită populație, dintr-o anumită regiune. Din fericire, nu s-a întâmplat ca o variantă care a fost diferită, prin mutații care țineau de o anumită regiune – cum e acum cea legată de Cipru –, să aibă un impact important”, a precizat Adrian Marinescu.  

De asemenea, medicul infecționist a precizat că oamenii de știință vor urmări modul în care noua variantă se transmite în rândul populației.

„Până la urmă, nu contează dacă există cazuri izolate, ci e important dacă acea variantă se transmite foarte ușor și ajunge predominantă la nivelul unei regiuni extinse sau ajunge pe tot mapamondul, cum s-a întâmplat cu fiecare dintre variantele noi. Deocamdată e doar o ipoteză de lucru și o perioadă în care Cipru urmărește ce se întâmplă cu acele cazuri”, a conchis medicul Marinescu.

Directorul companiei Moderna, Paul Burton, a spus la sfârșitul anului trecut că existența simultană a tulpinei Delta și Omicron va crește riscul apariției unei noi variante prin combinarea celor două, un lucru comun în cazul coronavirusurilor.

Reamintim că un profesor de la Universitatea din Cipru a descoperit noua tulpină a coronavirusului care combina atât varianta Delta, cât și Omicron. Cercetătorul a numit tulpina „Deltacron”, din cauza semnăturilor genetice asemănătoare cu Omicron în cadrul genomului Delta. Până în momentul de față nu există suficiente date privind impactul pe care îl poate avea noua tulpină a coronavirusului descoperită în Cipru.

Noua descoperire vine în timp ce Omicron a devenit dominantă în majoritatea statelor din lume, provocând o creștere masivă a cazurilor de COVID-19.

A fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului

Articolul precedentSUA și UE avertizează Rusia înaintea negocierilor de la Geneva
Articolul următorCristian Diaconescu, președintele PMP, susține că zona euro este un vis „aproape imposibil” pentru România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.