Sursa foto: TVR

David Saranga, ambasadorul Israelului în România, a reacționat la declarațiile scandaloase venite din partea liderilor AUR. El condamnă vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale politicienilor care consideră că genocidul din timpul Holocaustului reprezintă doar „o temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România.

Mai mult, ambasadorul a precizat că o astfel de materie în școli e esențială pentru o informare justă și obiectivă despre evenimentele ce au avut loc în al Doilea Război Mondial.

„Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete”, a precizat Saranga, relatează g4media.ro.

David Saranga: „Poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”

În continuarea mesajului său, ambasadorul Israelului în România a mai susținut că tinerii din ziua de azi trebuie să înțeleagă că intoleranța, xenofobia și antisemitismul nu au ce căuta în societatea de astăzi. Mai mult, toate acestea contravin valorilor democratice și europene pe care țara noastră le-a însușit.

Totodată, David Saranga a mai precizat că noua discplină școlară, „Istoria Evreilor. Holocaustul”, ce va deveni obligatorie în licee din 2023, va oferi elevilor prilejul de a înțelege mai bine acest episod dureros din istoria umanității. Mai mult, ambasadorul a menționat că românii vor alege adevărul istoric în defavoarea unui discurs de ură.

„Astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței (…) Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”, a concluzionat David Saranga.

Reamintim că fostul europarlamentar Cristian Preda și reprezentantul special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului Alexandru Muraru sunt de părere că AUR reprezintă o formațiune politică extremistă și o amenințare la adresa ordinii constituționale a României.

Mai mult, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) condamnă declarațiile partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu.

În urmă cu o zi, liderii AUR au afirmat că istoria Holocaustului și educația sexuală sunt „teme minore” și reprezintă „o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România.”

AUR susține că istoria Holocaustului reprezintă o „temă minoră ridicată la rangul de materie”

Articolul precedentPonta, revoltat pe preţurile în creştere: “Am ajuns sclavii importurilor” 
Articolul următorCum s-a organizat concursul de admitere în magistratură nelegal, timp de 14 ani. Decizia Curții Constituționale îi pune pe organizatori „la colț”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.