Urmărită de fisc, cu patron proaspăt ieșit de după gratii, firma își vinde sediile ca să supraviețuiască
Reorganizarea nu a făcut prea bine companiei Prospecțiuni S.A. Potrivit raportului financiar-contabil publicat pe piața de capital, anul trecut una dintre cele mai importante companii a miliardarului Tender a bătut recordul la pierderi.
Cu o cifră de afaceri relativ similară în ultimii doi ani contabili, respectiv 174,4 milioane lei în 2018 și 165,2 milioane lei în 2019, anul trecut firma a raportat o pierdere de 63.095.287 milioane lei. Asta în condițiile în care în urmă cu doi ani Prospecțiuni S.A. a încheiat anul cu un profit de peste 15,7 milioane lei. Veniturile totale ale companiei au fost în 2018 de peste 182,8 milioane lei, respectiv peste 203,2 milioane lei anul trecut.
Cheltuielile au luat-o însă razna, de la un volum de 164,6 milioane lei în 2018 la nu mai puțin de peste 263,5 milioane lei anul trecut. Și asta în condițiile în care costurile cu personalul au scăzut de la aproape 56 milioane lei acum doi ani la 54,6 milioane lei anul trecut.
Sediile, scoase la mezat
Rezultatul financiar dezastruos vine în condițiile în care compania își vinde imobilele ca să achite datoriile la bugatul de stat. “Prin modificarea planului de reorganizare, depus de către administratorul judiciar, în cursul lunii decembrie 2018, aprobat de către Adunarea Creditorilor și confirmat de către judecătorul sindic la data de 26.03.2019, s-a aprobat procesul de dare în plată a activului compus din teren și construcții situat în str. Caransebeș nr.1, sector1, București, proprietatea Prospecțiuni S.A. prin trecerea în proprietatea publică a statului în contul creanțelor fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin organele sale competente”, au raportat administratorii.
Fiscul a pus astfel mâna pe un teren de 8.629 metri patrați în buricul capitalei, trei clădiri și un laborator. Dacă de bine, de rău, restanțele la bugetul de stat au fost compensate, restul datoriilor atârnă ca o piatră de moară la gâtul companiei. Potrivit planului de reorganizare datoriile companiei erau la 31 decembrie 2018 de peste 52,7 milioane lei și au crescut la 31 decembrie 2019 la aproape 70 milioane lei.
Dintre acestea peste 67 milioane lei reprezintă restanțe ce trebuiesc achitate sub un an, asta binenețeles dacă firma va mai avea de unde. Prospecțiuni S.A. a intrat în reorganizare la sfârșitul lui 2017 iar în primăvara lui 2019 tribunalul a aprobat prelungirea duratei reoganizării.
Pușcăriaș de catifea
Ovidiu Tender a fost condamnat, în 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare în dosarul Carom, în care și omul de afaceri Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare.
Cei doi au fost acuzați de înşelăciune şi spălare de bani, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în aceșași dosar. Decizia a fost contestată, dar magistrații le-au mărit pedeapsa. Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
Ovidiu Tender a părăsit însă Penitenciarul Târgu-Jiu, în noiembrie anul trecut, după ce magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu au aprobat eliberarea condiţionată a omului de afaceri.
Foto Libertatea