Conform unei analize a organizației Salvați Copiii, aproape 14 milioane de copii din Afganistan se vor confrunta în această iarnă cu o foamete ce riscă să le pună viața în pericol. Mai mult, la sfârșitul lunii noiembrie, aproape toată populația nu avea suficientă mâncare. Problemele au început să apară după ce talibanii au preluat puterea, relatează Digi24.
De asemenea, mulți copii subnutriți nu au acces la un tratament de specialitate din cauză că sistemul de sănătate din Afganistan este în pragul colapsului. Jumătate din populație e nevoită să apeleze la măsuri drastice pentru a-și hrăni familia.
Mai mult, milioane de afgani vor fi obligați iarna aceasta să emigreze pentru a avea o șansă la viață.
Foametea pe glob a crescut din cauza COVID-19
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că nivelul foametei pe glob a înregistrat o creștere din cauza pandemiei de coronavirus. Conform unui raport, în 2020, aproape o zecime din populația globului a fost subnutrită.
Mai mult, jumătate din totalul oamenilor subnutriți sunt în Asia, peste o treime în Africa și o proporție mică în America Latină și Caraibe. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Africa, unde 21% din populație nu are ce mânca.
La nivel mondial, 2,3 miliarde de oameni, adică 30% din populația globului, nu au avut acces pe parcursul anului la alimente adecvate. Astfel, aproape 150 de milioane de copii de sub cinci ani sunt prea mici pentru vârsta lor, iar 45 de milioane prea slabi pentru înălțimea lor.
În țara noastră, potrivit studiului „Bunăstarea copiilor din mediul rural”, lansat de Fundația World Vision România, 1 din 10 copii nu are suficientă mâncare și se duce la somn flămând. De asemenea, în 11% din gospodăriile din România, copiii primesc maxim două mese pe zi.
Mai mult, jumătate dintre copii nu consumă zilnic lactate şi ouă, iar mai puţin de jumătate nu primesc zilnic nici legume şi fructe. În 11% din familiile cu copii sub vârsta de cinci ani nu au fost consultați nici măcar o dată de către un medic în ultimul an.
Totodată, vârsta medie la care tinerii iau contact cu băuturile alcoolice ete de 13 ani, vârstă la care majoritatea fumează și prima țigară.
Studiu Salvaţi Copiii: Un copil din doi este lovit în familie