Sursa: Facebook

Legea 289/2021, care reglementează instituirea datei de 15 mai ca Zi națională a pictorului Nicolae Grigorescu, a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, după ce anterior a parcurs pașii necesari.

Înregistrată la Senat în aprilie anul acesta, Legea privind declararea zilei de 15 mai ca „Ziua picturii naţionale” a avut doar doi inițiatori – deputații social democrați Marcel Ciolacu și Alfred Simonis.

Pe 17 mai a fost adoptată de Senat, iar pe 19 a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, unde nu s-a aprobat procedura de urgență solicitată. Ulterior, în noiembrie, Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat proiectul de lege pentru declararea zilei de 15 mai ca Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu cu 189 de voturi „pentru”, 53 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Faptul de a lega prin lege anumite zile din calendar cu evenimente cu valoare națională reflectă în mod simbolic o practică esențială a oricărei veritabile comunități culturale: practica prin care cultura română creatoare de azi se recunoaște în marile valori produse de cultura română de ieri. Aceste date, cum sunt Ziua culturii naționale (fixată de ziua nașterii lui Mihai Eminescu), ori Ziua Națională Constantin Brâncuși (fixată prin ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși) trebuie să fie prilejuri de a streânge comunitatea cresatorilor de azi în jurul celebrării unor mari creații și creatori cu valoare națională din trecut. (…) propunem ziua de naștere a lui Nicolae Grigorescu ca zi națională a picturii și artelor vizuale”, se explica în expunerea de motive.

Data de 15 mai nu este aleasă întâmplător, fiind ziua de naştere a pictorului Nicolae Grigorescu, considerat primul dintre fondatorii picturii române moderne. Nicolae Grigorescu a fost membru de onoare al Academiei Române, iar în 2013, la 175 de ani de la nașterea acestuia, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic, în timp ce Poșta Română a emis o marcă poștală, cu valoarea nominală de 9,10 lei, pe care este reprodus un autoportret din tinerețe al artistului.

Potrivit documentului publicat în MOf, în fiecare an de acum, pe 15 mai, „muzeele și colecțiile publice, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice subordonate acestora pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate zilei naționale prevăzute la art. 1, expoziții în țară și străinătate, comunicări științifice, editarea și publicarea de carte de specialitate dedicată artei naționale, producerea și difuzarea de filme dedicate artei naționale, în limita alocațiilor bugetare aprobate”.

Articolul precedentRoamingul rămâne gratuit în UE până în 2032
Articolul următorTanczos Barna (M. Mediu): „Există o crimă organizată în acest domeniu”