Sursă foto: www.arenamall.ro
Sursă foto: www.arenamall.ro

Am mai vorbit despre teoriile conspirației și despre cum prind ele la români.

Motivele sunt multiple: neîncrederea în autorități, neverificarea informațiilor din multiple surse, informațiile luate ”de-a gata”, lenea precum și ideea aia, adânc înrădăcinată, conform căreia toți vor să ne păcălească.

Teoriile conspirației nu sunt mereu nocive. Îți dezvoltă curiozitatea, imaginația, vocabularul.

Răul intervine în momentul în care îți faci din ele Biblie. Adică atunci când nu mai poți distinge între mit și realitate. Când începi să crezi cu toată puterea în teoriile alea, indiferent de câte dovezi și argumente îți sunt prezentate.

Un studiu european clasează România pe primul loc la teoriile conspirației pe rețele de socializare

Studiul a fost realizat de cercetători de la 19 universități europene și a analizat 17 țări europene.

După cum am spus, România ocupă primul loc în ceea ce privește teoriile legate de Covid.

S-a observat, de asemenea, că persoanele care folosesc Twitter sunt mai puțin predispuse spre a crede orbește aceste teorii, spre deosebire de utilizatorii înrăiți de Facebook.

Explicația ar fi că Twitter e axat foarte mult pe știri, la fel ca și utilizatorii săi. Astfel, nivelul de dezinformare este mult mai mic, conținutul fiind atent monitorizat atât de rețea, cât și de utilizatori.

Din acest motiv, ”conținutul bazat pe astfel de teorii poate fi rapid demistificat sau ar putea fi „sufocat” de informații de mai bună calitate sau de un număr mare de oameni dornici să intervină pentru a corecta rapid dezinformarea”, precizează autorii studiului.

În România, cea mai utilizată platformă este, fără îndoială, Facebook

Fiind foarte mult și o rețea de ”familie și prieteni”, utilizatorii tind să nu verifice cu atenție informațiile care le sunt oferite. Cu alte cuvinte, să ia drept bun orice știre falsă. Sau să creadă că tot ce zboară se mănâncă.

Nu e de mirare că sunt dispuși să creadă absolut orice, mai ales dacă citesc doar titlul. Și penrtu că cela mai accesate titluri sunt, mai ales, cele bombastice.

Mai rar o să vezi distribuit un articol cu adevărat bun, cu informații reale și verificabile. Atât timp cât pe Facebook poți distribui orice bălării și sunt unii care le înghit nemestecate, cum să te mire acest loc fruntaș?

Să ne înțelegem: nu spun că românii sunt creduli. Dar sunt mai înclinați să creadă într-o imensă conspirație mondială, menită să ne omoare pe toți, decât să se chinuie să înțeleagă o informație medicală. Să ne aducem aminte că, în momentul în care a venit vorba de buletine electronice, romînii s-au înghesuit să țipe că ne cipează. Cu numărul Diavolului!

Articolul precedentCe relaxări pregătesc autorităţile de Revelion
Articolul următorCaramitru: ”Românii nu vor investiții, ci vor bani moca, vouchere și pensii mari”
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.