Sursă foto: BNR
Sursă foto: BNR

Andrei Caramitru analizează iar situația economică din România, precizând că nu există, actualmente, suficienți bani în bugetul de stat pentru creșteri de pensii și salarii bugetare.

Economistul afirmă că, indiferent de câte promisiuni face actuala clasă politică, este nevoie de creșterea taxelor. Doar în acest mod, România poate ajunge pe o linie de plutire, strict din punct de vedere economic.

PSD și PNL promit majorări consistente în ceea ce privește salariile și pensiile

Afirmația vine în contextul în care PSD a venit cu asigurări, precizând că există un buget uriaș pentru pensii. Alături de Ciolacu, Florin Câciu a promis măriri de salarii pentru bugetari. Acesta a declarat că Guvernul are în vedere majorări salariale pentru sectorul de sănătate şi pentru învăţământ.

În data de 25 noiembrie, și Nicolae Ciucă anunţa că există resurse financiare pentru plata pensiilor şi salariilor.

Având aceste informații, Andrei Caramitru, menționează că România are acorduri stricte cu UE (inclusiv în PNRR). În acest moment, statul român este atent monitorizat și de către agențiile de rating.

Andrei Caramitru: ”Pensiile și salariile la stat vor scădea, nu vor crește. Oricât se dau cu fundul de pământ cei din PSD”

E imposibil – repet – imposibil – să le creșteți mai mult decât inflația în următorii 10 ani. Orice ați face. Oricât se dă cu fundul de pământ PSD-ul. Deci pensiile și salariile la stat, în termeni reali, vor scădea, nu vor crește. Și nu va fi nici un PNDL. Nu sunt bani pentru proiecte stupide în sate depopulate că să se îmbogățească vărul primarului”, a scris Andrei Caramitru pe contul de Facebook.

De asemenea, fostul consilier al lui Dan Barna a explicat că problema fundamentală e că majoritatea populației vrea pensii mari, vouchere și gratuități, nu investiții.

Pe această dorință a românilor s-ar baza social-democrații, este de părere Andrei Caramitru.

Salariile și pensile nu se vor mări, indiferent dacă votul românilor se va baza pe promisiunile făcute de PSD

În plus, acesta a ținut să puncteze că este nevoie de o dezbatere serioasă, atât cu mediul de afaceri, cât și cu societatea civilă. Scopul discuției este de a găsi parametrii acceptabili pentru următorii 10 ani.

Românii vor bani moca. PSD pe asta se bazează. Chiar dacă PSD câștiga cu 70% alegerile, chiar dacă Dragnea ar reveni la putere. Ce spun mai sus se va întâmpla. Sper să înțeleagă asta și PSD, dar și PNL (care se opune creșterii taxelor). Nu ar fi deloc bine să avem scandal cu patronatele că, vai, cresc taxele și cu sindicatele că, vai, dezastru nu mai cresc salariile la stat până la cer”, a concluzionat economistul.

Articolul precedentTeoriile conspirației legate de Covid – România pe primul loc
Articolul următorStudenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Jurnalist full-time / Pesimist part-time