Ministrul Muncii Marius Budăi susține că majorarea pensiilor prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, de numai 9,4% din PIB, este insuficientă. Asta în contextul în care valul de scumpiri, în special la utilități, este cu mult mai mare, neputând să fie acoperit din creșterea pensiilor. Totodată, Budăi a explicat, la „Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că este necesară o creștere a prestațiilor socale de cel puțin 11% din PIB, subliniind că și așa România s-ar afla departe de situația din UE, unde cheltuielile cu prestațiile sociale sunt chiar și de 13,5% din PIB.
„Nu sunt suficiente majorările, nu se îmbogățesc peste noapte pensionarii cu aceste majorări. Cheltuielile cu plata pensiilor în România este de 9,4% din PIB. Asta s-a negociat la UE de către domnul Cristian Ghinea (n.r. – fostul ministrul al Fondurilor Europene). Noi am mers cu o marjă de 11%. În majoritatea statelor UE cheltuielile bugetare cu prestațiile sociale este de 13,5%. Acest lucru trebuie rediscutat cu Comisia Europeană”, a declarat Marius Budăi, la Realitatea Plus.
De asemenea, ministrul Muncii a revenit pe marginea subiectului legat de vârsta de pensionare, în paralel cu speranța de viață, în situația în care speranța de „viață sănătoasă” în România este de 59-60 de ani.
„Nu se poate ca noi să ne dorim ca cetățenii noștri să fie săraci. În fața acestui val de scumpriri uriașe, în primul rând în energie, aceste măsuri de majorare a pensiilor sunt extrem de necesare. Când speranța de viață este de 70 de ani și 7 luni, nu putem scoate la pensie oamenii la 70 de ani”, a mai spus Budăi.
Sărăcia și autocenzura de consum a românilor
Situația este una alarmantă, spun economiștii, după ce datele oficiale anunță că un sfert dintre români se află în pragul sărăciei, iar situația se va agrava în această iarnă, pe fondul creșterilor mari la energie, care se va regăsi în fiecare produs achiziționat.
În România, rata sărăciei relative a fost de 23,4%, în anul 2020, aproape la fel de mare ca înainte de criza sanitară, transmite TVR. Astfel, peste 4,5 milioane de români au trăit cu mai puțin de 60% din media veniturilor. Dintre aceștia, cei mai afectați sunt copiii și tinerii cu vârstă până în 24 de ani, iar 3 din 10 s-au aflat sub pragul sărăciei.
„Trebuie să găsim o soluție, or acum mie-mi e foarte greu să spun ce ar trebui făcut pentru că putem să intrăm într-o situație cu două elemente importante. Va exista o autocenzură de consum: multe familii își vor cenzura consumul, asta înseamnă că scade calitatea vieții. Nu nivelul de trai, mai mult, calitatea vieții, fapt ce nu e admis în UE, la valorile ei”, a afirmat economistul Mircea Coșea, la B1 TV.