Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU), a dovedit că este transparent(n.r comunică în interesul românilor) ocazional. Ziarul de Investigații a inițiat un demers-experiment în acest sens.
Spre exemplu, într-o comunicare oficială transmisă jurnaliștilor de la Press One, a scris negru pe alb: „Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public”.
Concret, jurnaliștii de la publicația mai sus amintită doreau să afle cum se iau deciziile în acest suport, decizii cu impact direct asupra românilor, mai ales în timpul pandemiei. Experții din „grupul de suport tehnico-științific” sunt cei care decid, printre altele: când intră Capitala în carantină, în ce măsură rămân școlile deschise în pandemie.
Raed Arafat nu a vrut să spună tuturor românilor, prin intermediul presei, care sunt „criteriile științifice” care stau la baza acestei entități. Șeful DSU a motivat această decizie transmisă jurnaliștilor de la Press One astfel: „Nefiind o autoritate publică Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public”
Raed Arafat e „transparent” în comunicare doar când vrea
Atât avocații consultați noi, cât și de cei de la Press One, susțin că teoria lui Arafat privind refuzul de a furniza aceste informații de interes public este falsă.
„Câtă vreme este vorba despre o structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne(MAI) iar deciziile privesc situații cu impact național, orice activitate a GTS trebuie să fie publică, vizibilă”, ne-a precizat Violeta Marcu, avocat specializat în Drept Administrativ.
Ziarul de Investigații a cerut oficialilor conduși de Arafat să facă public numele acestor experți, în baza accesului liber la informații(Legea 544/2001). Componența GTS a fost comunicată detaliată, prin urmare, se recunoaște în mod tacit că tot ce decide grupul este o informație de interes public(foto-anexe)
Componența Grupului tehnico științific pentru gestionarea bolilor „înalt-contagioase” este publică
Grupul este alcătuit din membri ai Ministerului Afacerilor Externe, STS, Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Transporturilor, Direcției de Sănătate Publică. Toți se întâlnesc să decidă pentru români. Prin urmare, suntem îndreptățiți să știm și cum se iau deciziile pentru noi.
Teoretic, românii trebuie să beneficieze de transparență decizională. Astfel, nu ar mai exista atât de multe speculații cu privire la gestionarea pandemiei.
Iată ce au scris analiștii italieni: „Au irosit vara”
Jurnaliștii italieni au analizat reticența românilor față de vaccinul anti Covid și au ajuns la concluzia că, nu știrile false sunt problema, ci lipsa de încredere în instituțiile publice.
„În România, există cu siguranță o problemă de știri false și dezinformare, dar aceasta nu pare a fi principala cauză pentru care oamenii nu se vaccinează. Așa-numitele „știri false” circulă în întreaga Europă – așa cum reiese și din mențiunile recente ale buletinului european de presă digitală (Edmo) – problema este atunci când o mare parte din populație preferă să le creadă mai degrabă decât indicațiile oficiale ale autorităților. Și aici apar unele particularități semnificative ale României”, scriu jurnaliștii de la Pagella Politica.
Cu alte cuvinte, presa internațională spune că Guvernul este lipsit de legitimitate. Astfel, conducătorii unui stat nu pot da vina pe jurnaliști pentru eșecul campaniei de vaccinare. Țara devine „scindată” din cauza modului în care oficialii ajung să comunice deciziile pe care le iau.