Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. „Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. (…) Această majoritate mi-a propus un nume de premier. Propunere pe care am acceptat-o”, a spus șeful statului, relatează Digi24.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunțat că noul guvern va asigura stabilitatea țării, iar programul guvernamental va pune în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. „E cât se poate de evident că e prima dată când în programul de guveranare avem investiții solide și măsuri sociale pentru toate problemele create de situația de criză în care ne aflăm. Sperăm ca de joi să ne apucăm serios de treabă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Reamintim că Nicolae Ciucă a mai fost desemnat pentru funcția de premier în urmă cu o lună de zile. Cu toate acestea, el și-a depus oficial mandatul de premier cu doar câteva zile înaintea votului, printr-o scrisoare trimisă conducerii Parlamentului.

Nicolae Ciucă, a doua desemnare pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a chemat liderii formațiunilor parlamentare, luni, la consultări pentru formarea noului guvern. Reprezentații PNL, PSD, UDMR și ai minorităților naționale au mers împreună.

Partidul Social Democrat (PSD) va avea 9 ministere și postul de secretar de stat, UDMR își păstrează cele trei ministere, iar Partidul Național Liberal va avea doar 8 ministere. Mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de faptul că partidul a pierdut ministere importante.

Președintele Klaus Iohannis susține coaliția PNL-PSD-UDMR

Raluca Turcan îi cere demisia președintelui PNL, Florin Cîțu, susținând că acesta „s-a milogit” la Ciolacu „pentru un colț de pâine”. Mai mult decât atât, fostul președinte liberal Ludovic Orban e de părere că partidul „a murit”, iar vinovat pentru acest lucru e chiar președintele României, Klaus Iohannis. La începutul negocierilor de la Palatul Cotroceni, șeful statului a spus liderilor partidelor că „e bine că s-a ajuns în faza asta”.

Uniunea Salvați România (USR) nu a participat la consultările de la Palatul Cotroceni. Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat, în timpul unei conferințe de presă, că acestea sunt „un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut”. Mai mult, el a precizat că șeful statului a devenit de la „președinte al tuturor românilor”, la „nașul acestei monstruoase coaliții”.

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Kelemen Hunor: „Vom avea o guvernare stabilă”

Articolul precedentKelemen Hunor: „Vom avea o guvernare stabilă”
Articolul următorCum „eșuează” statul român. Raed Arafat vrea să rămână „secret” modul în care se decide în pandemie
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.