Ministrul interimar al Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat, în urmă cu puțină vreme, că elevii vor putea participa fizic la ore și în localitățile unde incidența este sub 3 cazuri la mia de locuitori, așa cum a propus încă de săptămâna trecută, la revenirea din vacanță. Inițial a fost stabilit ca doar elevii din școlile în care gradul de vaccinare era de cel puțin 60% în rândul cadrelor didactice și nedidactice, indiferent de incidența de infectare din localitate.
„Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun, în sensul în care este permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, cu ziua de referință în ziua de vineri, fără a mai depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, astăzi, 1.724 de localităţi din România au o rată de infectare sub 3 la mie. La nivel național, incidența este de 4,36 la mia de locuitori, Bucureștiul având 4,76 la mie, iar 18 județe au o rată de sub 3 la mia de locuitori.
Astfel, „de luni, în aceste localități, toți copiii din grădinițe și elevii din școli vor putea merge cu prezență fizică, fără a ne mai raporta la rata de vaccinare a personalului din școli”, a declarat Cîmpeanu, care a subliniat că apreciază evoluția importantă a ratei de vaccinare în rândul personalului din învățământ, „din dorința de a avea prezență fizică”, dar și pe cea din perspectiva elevilor, unde sunt 407.000 de elevi vaccinați, adică 33% din numărul total al elevilor eligibili. „Este vorba de 117.000 de copii cu vârste între 12 și 16 ani și peste 290.000 de elevi cu vârsta mai mare de 16 ani”, a mai spus Cîmpeanu.
Totodată, ministrul a făcut precizări și cu privire la testarea rapidă din școli, care urmează să se facă de două ori pe săptămână, lunea și joia.
„Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia – dacă este negativ continuă cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile. La decizia şcolii, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinţi sau în şcoală. Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat ministrul.
Sorin Cîmpeanu își asumă deschiderea școlilor și grădinițelor, cu prezență fizică