Bogdan Chiorean, preotul-medic cunoscut pentru ajutorul pe care îl oferă la centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”din Cluj, a precizat că în următorii ani va înființa un centru de îngrijiri paliative pediatrice.
Preotul a menționat că, în momentul de față, la centrul pe care îl conduce de atâția ani, pot fi internați doar adulți. Mai mult decât atât, listele de așteptare sunt mereu pline, iar centrul lucrează zilnic la capacitate maximă.
Chiorean a precizat că serviciile noului centru vor fi 100% gratuite pentru copiii bolnavi. Preotul-medic e de părere că în țara noastră, copiii „sunt trimiși să moară acasă” din cauza lipsei unei îngrijiri paliative specializată.
„E o nevoie foarte mare de paliație pediatrică, fiindcă e un segment total neacoperit în România. În toți acești ani de funcționare a centrului de Paliație de adulți, am primit solicitări disperate pentru pacienții minori”, a spus Bogdan Chiorean, relatează g4media.ro.
Bogdan Chiorean: „Sunt mulți copii aflați în stadii terminale”
Părintele Chiorean are susținerea mai multor „oameni de bine”. El e convins că prin înființarea noului centru, sute de copii vor avea îngrijire permanentă. Chiar dacă s-au găsit două locații pentru viitorul centru de paliație pediatrică, preotul susține că angajarea personalului va fi „o piatră de încercare”.
„E destul de dificil să găsești oameni disponibili să lucreze cu copii cu asemenea patologii. Dar scrie în Scriptură. „Suntem datori noi, cei mari, să purtăm și slăbiciunile celor neputincioși”, a mai precizat medicul, relatează sursa citată.
Părintele a amintit că medicina înseamnă și îngrijire, nu doar vindecare. El e de părere că „fiecare om mai merită o zi de viață”.
Biserica Ortodoxă Română a înființat, în 2012, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Acesta este singurul din această zonă a României, iar serviciile sunt gratuite. Pacienții internați au suport psihologic și spiritual pe toată durata șederii.
La începutul anului, preotul-medic a îndemnat credincioșii să se vaccineze deoarece astfel au grijă atât de ei, cât și de aproapele lor.
„Grija faţă de trup e o datorie creştinească. Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, prin neascultare, prin părerea-de-sine, prin răutăţile de zi-cu-zi. Dar nu printr-un vaccin”, a precizat părintele-medic Bogdan Chiorean.
Un preot român, despre vaccinare: „A refuza vaccinul este ca și cum am refuza vesta antiglonț”