sursă foto: dw.com

O asistentă medicală din județul Gorj a fost reținută ieri după miezul nopții sub acuzațiile de luare de mită, fals informatic şi fals intelectual în formă continuată, în legătură cu vaccinări fictive și eliberarea de certificate verzi false.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, asistenta medicală a profitat de atribuțiile pe care le avea ca angajată al unui cabinet medical de familie dintr-o comună gorjeană „a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1.500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”.

A fost simplu, explică procurorii, în condițiile în care aceasta avea ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID 19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare. Până a fost însă prinsă. În continuare, procurorii arată că ancheta continuă, pentru tragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni.

Ieri, au fost efectuate percheziţii la domiciliul suspectei şi la cabinetul medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Gorj, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Poliţiei Oraşului Turceni şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale – Serviciul Operaţiuni Speciale Gorj.

Din ce arată procurorii, asistenta medicală solicita banii înainte, iar în unele situații cei vaccinați fictiv nici nu erau prezenți în cabinet. În schimb, primeau certificatele de vaccinare. Faptele despre care știu până acum anchetatorii s-ar fi petrecut în octombrie:

În data de 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

În data de 21.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru două persoane şi a emis în fals două adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fíe realizată efectiv.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1.000 lei, de la două persoane, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

În data de 30.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fară ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie actului de identitate aparţinând acesteia.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1500 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus.

În data de 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus
”.

Articolul precedentCîțu: „Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4”
Articolul următorCriza de la Spitalul Colțea încetează. Lavinia Coțofană a fost mutată la Spitalul „Sfântul Stelian”