Sursa foto: Radio Eco Natura
Sursa foto: Radio Eco Natura

Greenpeace atrage atenţia că România nu are o strategie naţională actualizată privind schimbările climatice.

Mai mult, planul de acţiune care însoţeşte această strategie a expirat anul trecut şi nu a fost pus nimic în loc. Reacția vine în urma declarațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis la COP26.

Klaus Iohannis a participat la Summitul liderilor mondiali (World Leaders’ Summit) care a avut loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow. Summitul s-a desfășurat în perioada1-2 noiembrie, cu participarea a 120 de șefi de stat și de guvern.

Șefii statelor s-au reunit la COP26 pentru îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

România are una dintre „cele mai scăzute” rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, a spus la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră se angajează să crească, în viitor, procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile, transmite Agerpres.

Fără o strategie, România rămâne ”În aer”

Greenpeace a contrazis această declarație: ”Suntem în aer, domnule preşedinte! Faptul că încă nu aţi anunţat un calendar de renunţare la combustibilii fosili zădărniceşte şansele unei tranziţii echitabile pentru toţi cei afectaţi. Nu se poate face tranziţie ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase. E ceasul al doisprezecelea, limitaţi inegalităţile sociale oferind un mediu curat, energie curată, slujbe sustenabile”, a transmis, în cursul zilei de marţi, Greenpeace România.


Organizaţia Greenpeace România: ”Domnule Klaus Iohannis, aveţi un plan pentru ce urmează, pentru obiectivul european net zero 2050?”

În plus, reprezntanţii organizaţiei au ţinut să puncteze şi faptul că România nu are încă o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră, cu toate că statul a făcut numeroase promisiuni în acest sens.
Acest angajament ar fi trebuit să fie pus în practică până la finalul anului 2020.

Articolul precedentFacebook, Instagram și Messenger au picat din nou la nivel mondial
Articolul următorPiață din Ploiești, închisă temporar de ANPC: gândaci, gunoaie și vitrine deteriorate
Jurnalist full-time / Pesimist part-time