Klaus Iohannis va participa la Summitul liderilor mondiali (World Leaders’ Summit) care va avea loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow. Summitul se va desfășura în perioada1-2 noiembrie și vor participa 120 de șefi de stat și de guvern.

Confom comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale, președintele României se va implica activ pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice. Mai mult, președintele României va transmite la Summitul de la Glasgow poziția țării noastre cu privire la schimbările climatice. În Declarația Națioanală, șeful statului va vorbi despre tehnologiile verzi ce ar reduce considerabil emisiile din sectorul energetiv și industrial.

Încălzirea globală și măsurile pe care liderii lumii le discută

„Totodată, Președintele Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic”, mai transmite Palatul Cotroceni.

Șefii statului se întâlnesc la reuniunea COP26 pentru îmbunătățirea implementării Acordului de la Paris și limitarea încălzirii  globale la 1,5 grade Celsius. De asemenea, se are în vedere semnarea unui angajament global pentru zero emisii până în 2050.  Mai mult decât atât, statele lumii vor fi obligate să finanțeze substanțial proiectele ce prevăd o atenuare a schimbărilor climatice. Pentru o „planetă verde” e nevoie de o colaborare între toate statele lumii și o implicare continuă. De asemenea, soluțiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.

Uniunea Europeană s-a angajat ca până în 2030 să reducă cu aproape 55 % emisiile de gaze cu efect de seră. „Contribuția fiecărei țări este esențială pentru consolidarea răspunsului global la amenințarea schimbărilor climatice și atingerea obiectivelor Acordului de la Paris”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Potrivit UN Environment Programme (UNEP), țările nu vor reuși să mențină creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius. Mai exact, planeta va urma să se încălzescă cu 2,7 grade Celsius, ceea ce va avea efecte devastatuare asupra umanității.

Cu toate acestea, dacă se vor reduce emisiile de gaze, temperaturile pot fi reduse semnficativ. În ciuda pandemiei, gazele cu efect de seră au atins un nou maxim istoric, relatează World Meterological Organization.Raportul UNEP analizează contribuțiile determinate la nivel național sau planurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe care țările le-au prezentat la ONU înainte de COP.

Poluare redusă în Capitală: probabil cel mai curat aer înregistrat în ultimii ani

Articolul precedentMarcel Ciolacu, despre guvernul minoritar PNL-UDMR: „Taie, fără milă, din veniturile românilor”
Articolul următorVaccinări anti-COVID-19 pe muzică de club
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.