Medicul Alexandru Rafila a afirmat că în România nu a fost suficient explicat ce reprezintă „certificatul verde”, motiv pentru care mare parte din populație a fost reticentă în privința introducerii acestuia ca formă de acces pentru o serie de activități.
„În ce priveşte certificatul verde COVID, cred că în România am făcut două lucruri greşite, apropo de comunicare. Nu am explicat ce este certificatul verde şi nu am explicat foarte clar că aceste certificat verde nu presupune exclusiv vaccinarea – vaccinarea, sigur, trebuie încurajată -, ci şi testarea şi, bineînţeles, trecerea prin boală”, a declarat Rafila, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că unul dintre elementele importante pe care le-a menţionat în întâlnirea cu cei de la Comisiile de sănătate a fost cel legat de accesul universal la testare. „Am discutat lucrul ăsta şi el trebuie să existe, el nu trebuie să descurajeze sau să înlocuiască vaccinarea, dar, pe de altă parte, limitarea testării nu face altceva decât să agraveze situaţia”, a mai spus fostul reprezentant al României la OMS.
De altfel, tocmai accesul limitat la testare a făcut ca numărul acestora să fie redus, deci și numărul de cazuri să fie mai mic decât cel real, medicul dând exemplul altor țări unde există număr similar de cazuri dar la o testare chiar de 5-10 ori mai mare decât în România.
Totodată, Rafila a reamintit că discuția privind certificatul verde este una sensibilă în România, dar care nu trebuie neglijată. Concret, acesta a afirmat că ar prefera să nu mai existe pozițiile partizane „pro” și „contra”, ci o explicație a utilității acestuia. „Că e o măsură de protecţie individuală, e o măsură de protecţie a comunităţii şi că este acceptabil dacă statul sprijină cele două elemente – vaccinare şi accesul universal la testare”, a mai spus deputatul PSD.
Introducerea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă, săptămâna trecută, în Senat – cu votul PSD și AUR, iar marți, urgentarea dezbaterii a fost respinsă în Camera Deputaților, cameră decizională. De altfel, Rafila a afirmat că discuțiile cu privire la acest subiect puteau fi făcute încă de acum 5 luni, asta deși acesta a fost implementat abia de la 1 iulie – ca formă de sprijin pentru cei care circulau des. Rafila își motivează afirmația pe considerentul că acum „ostilizează personalul medical” pe fondul unei creşteri mari a numărului de pacienţi cu Covid.
Scopul înființării certificatului verde digital a fost de a pune într-un singur document informațiile cu privire la vaccinare, testul PCR sau imunitatea naturală. Altfel, certificatul va fi suspendat, imediat, după ce OMS va declara sfârșitul pandemiei Covid 19, a anunțat Comisia Europeană, în luna martie.
Certificatul verde digital UE privind Covid. Test trecut cu succes