Certificatul verde digital UE privind Covid. Test trecut cu succes

Documentul va fi disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie. Acesta va fi suspendat, imediat, după ce OMS va declara sfârșitul pandemiei Covid 19.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV, a anunțat că sistemul informatic de implementare a certificatului verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România. Baciu a precizat că același test, de intreconectare a sistemelor informatice, a fost făcut și de Polonia, Portugalia și Letonia. Mai mult, acesta a menționat că certificatul verde va fi disponibil în UE de la începutul lunii iulie.

România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.

Certificatele și verificarea datelor

Andrei Baciu a precizat și ce anume cuprinde acest certificat digital, dar și cum se realizează verificarea datelor. „Ca orice document oficial, certificatul digital UE conține datele de identificare ale celui care îl solicită: numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului”, a mai spus secretarul de stat.

Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu și rapid: din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva Covid 19; respectiv din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus.

Scanarea codului QR reduce din timpii de așteptare de prin aeroporturi

Aceste certificate verzi digitale vor facilita călătoriile în Uniunea Europeană fără restricții epidemiologice, astfel existând libertatea de circulație. Documentul poate fi tipărit sau accesat direct de pe telefonul mobil, iar în acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scanat codul QR.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind Covid, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Scopul înființării certificatului verde digital este de a pune într-un singur document informațiile cu privire la vaccinare, testul PCR sau imunitatea naturală. Certificatul va fi suspendat, imediat, după ce OMS va declara sfârșitul pandemiei Covid 19.

Certificatul verde nu este o precondiție pentru libera circulație

Articolul precedentHunedorenii, „țepuiți” cu milioane de lei de Supercom-ul lui Ciuclea prin raportarea fictivă a „tratării” a aproximativ 100.000 tone de deșeuri
Articolul următorCioloș a aniversat 2 ani de când a fost ales europarlamentar. Decalogul acestuia