Certificatul verde nu este o precondiție pentru libera circulație

Scopul înființării lui este de a pune într-un singur document informațiile cu privire la vaccinare, testul PCR sau imunitatea naturală. Certificatul va fi suspendat, imediat, după ce OMS va declara sfârșitul pandemiei Covid 19

Apariția certificatului verde digital, un document unic european, o dovadă pentru o situație în care un cetățen al unui stat membru se poate afla dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR negativ, dacă a trecut prin boală și are imunitate naturală, este un pas important pentru cei care circulă des. În același timp, comisarii europeni  precizează că nu este „o precondiție pentru libera circulație”, dar mai ales, nu va discrimina în niciun fel.

„Prin acest certificat verde digital, avem o abordare europeană pentru a asigura că cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora pot călători în siguranţă şi cu restricţii minime anul acesta. Certificatul verde digital nu va fi o precondiţie pentru libera circulaţie şi nu va discrimina în niciun fel. O abordare comună europeană nu doar că ne va ajuta să restabilim gradual libertatea de circulaţie în cadrul UE şi de a evita fragmentarea, dar este şi o şansă de influenţare a standardelor globale şi de a fi un exemplu din punctul de vedere al valorilor europene precum protecţia datelor”, susţine Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a precizat la Digi 24, că certificatul nu este un pașaport, ci un document unic european. „Comisia propune standardizare pentru a nu mai întâlni situații în care se solicită acest tip de documente și, dacă nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse în acele documente, poate fi întors din drum. Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a explicat Adina Vălean.

Potrivit Comisiei Europene, se speră ca acesta să fie gata începând cu 1 iunie, pentru vacanța de vară. Pentru a intra în vigoare, acest sistem va trebui aprobat de Consiliul European, prin decizie în unanimitate, şi de Parlamentul European. Mai mult, sistemul certificatelor verzi reprezintă o măsură temporară, ea urmând să fie suspendată imediat ce Organizația Mondială a Sănătății va declara sfârșitul pandemiei.

Sute de persoane au protestat în Parcul Izvor împotriva pașaportului de vaccinare

Articolul precedentOrban: „Respect drepturile fiecărui cetățean, inclusiv dreptul de a avea orice orientare dorește”
Articolul următorCodrin Ștefănescu, nemulțumit că Marcel Ciolacu nu îi vrea în PSD pe Liviu Dragnea și Adrian Năstase