Vlad Voiculescu și Florin Cîțu

Vlad Voiculescu, ex-ministru al Sănătății în fostul Guvern al coaliției, demis în aprilie de cel care acum este premier interimar, a vorbit ieri despre ceea ce se întâmplă în prezent cu campania de vaccinare, dar și despre speranțele USR PLUS de a reveni la guvernare.

Din ce a subliniat Voiculescu la Aleph News, strategia vaccinării a fost voința lui Florin Cîțu, cu susținere din partea lui Klaus Iohannis, în condițiile în care „premierul și președintele au dorit să înceapă vaccinarea cu categoriile de speciali”.

Ba mai mult, Voiculescu a arătat că ministerul pe care îl conducea nu a avut mare lucru de spus, ci strategia s-a discutat cu Ministerul Apărării Naționale, condus de actualul premier desemnat Nicolae Ciucă, care „a cerut vaccinarea cu prioritate a familiilor militarilor”.

Vaccinarea n-a avut nicio legătură cu ministerul Sănătății. Eu am cerut vaccinarea cu prioritate a bătrânilor și bolnavilor. (…) Premierul și președintele s-au văzut campioni au relaxării. Viziunea premierului și președintelui ne-a dus unde suntem astăzi.

(…) Am avut o campanie de vaccinare militarizată și centralizată. Am avut specialii vaccinați în fața bătrânilor și bolnavilor. Mesajele de relaxare au dăunat. În Austria, Germania și Franța s-a implementat certificatul verde în timpul verii. Insistența pe categoriile vulnerabile ar fi făcut diferența.

După anunțul președintelui de relaxare totală, vaccinarea s-a prăbușit. Acum cifrele au urcat pentru că oamenilor le este temă. Nu poți să spui ca stat: de oamenii aceștia mă dispensez. Dacă o ținem așa, avem o șansă ca la anul să nu mai fim prima țară din lume la mortalitate. Suntem cimitirul Europei, este rușinea rușinilor. Este prima luptă pe care o ducem în care avem aceleași arme ca toată lumea.

(…) Să lași în pandemie toată decizia în mâna politicului este profund greșit. Noi înțelegem că trebuie să îți bazezi deciziile pe date. Dânșii cred că partidul este cel care trebuie să decidă”, a punctat Voiculescu pentru sursa citată.

Cu toate acestea, fostul ministru a declarat că este, în fond, un votant al lui Iohannis, și că speră ca lucrurile să se așeze, implicit că USR PLUS va fi văzut ca un partener.

Președintele nostru reușește să ne surprindă. L-am votat de 2 ori pe Klaus Iohannis. M-am bazat pe președintele României, m-am gândit că vrea să lase lucruri serioase în urmă. M-am gândit că USR PLUS este un partener natural al președintelui. Noi vom colabora cu președintele Iohannis.

(…) Există elemente pentru a spera într-o colaborare. Ne-am fi așteptat ca președintele să aibă un plan pentru această țară. Îmi pun și eu aceeași întrebare: ce lasă președintele în urmă. Sper ca președintele să realizeze că actuala coaliție este singura posibilă pentru a face câteva reforme.

(…)Cred că de la președintele Iohannis pleacă foarte multe. Atitudinea președintelui a fost reflectată în atitudinea premierului. Au uitat că există o coaliție care trebuie să facă și niște treabă. (…) În coaliție, noi nu am căutat un partener de tenis sau de golf. Singura coaliție posibilă era cu PNL și UDMR.

(…) O bună parte din PNL a vrut să distrugă un competitor politic. Noi suntem prinși între responsabilitatea de a face lucruri și abordarea politicianistă. (…) Și atunci ce înseamnă, că ești complet iresponsabil față de români distrugând o coaliție pe de o parte și pozând în acest erou al relaxărilor și lăsând zeci de mii de oameni să moară?

(…) Să nu spun acum că Florin Cîțu a lăsat zeci de mii de oameni să moară prin măsurile pe care le-a luat și, respectiv, nu le-a luat? N-ar trebui să spunem asta, să corectăm lucrurile? (…) Ori se reface coaliția, ori mergem spre alegeri anticipate. Decizia poporului este cea suverană. (…) Noi susținem un Guvern dacă este o coaliție majoritară. Dacă nu ai susținere în Parlament, lucrurile nu funcționează. Noi nu vom susține un Guvern minoritar”, a avertizat Voiculescu, care a punctat totodată că într-adevăr partidul din care face parte nu a avut vreo „ședință de negociere cu Nicolae Ciucă”, în schimb „PNL a avut multe întâlniri de negociere cu PSD și a încercat refacerea USL”.

Articolul precedentOrban: „Mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere a președintelui Iohannis”
Articolul următorVasile Dîncu asigură că PSD nu va propune un premier: „De ce să mai forțăm noi 10 zile această criză în care mor oameni?”