Raluca Turcan (Facebook)

Raluca Turcan a anunțat că angajații caselor de pensii au reușit să digitalizeze peste 1 milion de dosare. Mai mult, Ministrul Muncii a mai precizat că se procesează, zilnic, în jur de 26 de mii de dosare. De asemenea, Turcan e de părere că în acest ritm, spre sfârșitul anului viitor ar urma să înceapă recalcularea pensiilor.

„Cu actualul ritm de lucru am siguranţa că vom finaliza procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare în timpul asumat, respectiv până la sfârşitul anului viitor. Ulterior, vom demara recalcularea tuturor pensiilor. Proces care ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost asumată şi demarată din 2019, conform Legii 127 privind pensiile publice”, a menţionat Raluca Turcan, relatează Adevărul.ro.

Recalcularea pensiilor ar urma să demareze spre sfârșitul anului viitor

Mai mult, Raluca Turcan a mai precizat că numărul mare de dosare digitalizate a fost posibil datorită numărului mare de personal angajat în ultima perioadă. Ministrul Muncii a punctat că dacă la sfârșitul lunii septembrie erau 500 de mii de dosare digitale, în doar o lună s-a dublat numărul dosarelor. „Astăzi vorbim despre dublarea numărului şi depăşirea primului milion de dosare pregătite în vederea recalculării”, a notat Raluca Turcan.

Țara noastră a înregistrat cea mai mare scădere a pensionarilor din 2013 și până în prezent. Mai exact, din iunie anul trecut și până la mijlocul anului acesta, aproape 61 de mii de persoane au ieșit din sistem.

Conform datelor Ministerului Muncii, la sfârșitul lunii iunie 2021 erau 4,8 milioane de români pensionari. Cu o scădere de 61 de mii de persoane față de 2020.  De asemenea, în primele nouă luni ale anului, țara noastră a pierdut aproape 40 de mii de pensionari. 95 % dintre totalul de pensionari erau pensionari de asigurări de stat, restul fiind pensionari agricoli. Pensia medie în România este în valoare de 1500 de lei, în creștere cu 20% față de 2019.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că pensiile vor crește în 2022 cel puțin cu rata inflației. Turcan a precizat că e nevoie de o modificare a legii pensiilor deoarece în următorii nouă ani vor exista, în plus, față de media normală, aproape 2 milioane de pensionari.

Pontonul la care Raluca Turcan a tăiat panglica s-a scufundat parțial

Articolul precedentGabriela Firea: „Situația Timișoarei rămasă fără apă caldă și căldură se întâmplă zilnic în București”
Articolul următorEXCLUSIV. Fosta judecătoare, Lavinia Coțofană, a semnat contracte pentru Spitalul Colțea fără a mai avea calitatea necesară. Conducerea unității medicale s-a autosesizat. Documente
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.