Cui îi este recomandată doza „booster” de vaccin anti-Covid

De pe 28 septembrie, în România este posibilă vaccinarea cu cea de-a treia doză, cu condiția ca aceasta să fie făcută la șase luni după încheierea „schemei complete” indiferent de serul utilizat, excepția fiind cu privire la serul Johnson&Johnson, administrat din 4 mai.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul companiei naționale de vaccinare a venit, marți, cu precizări privind administrarea celei de-a treia doze – „booster”  – de vaccin, în privința categoriilor de populație pentru care aceasta este „ferm recomandată”, dar și celor care au minim 6 luni de la doza a doua, fără să fie nevoie de o recomandare medicală specială în acest sens.

Potrivit CNCAV, inițial s-a anunțat că doza 3 este ferm recomandată: persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

„Pe 4 octombrie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a finalizat analiza datelor științifice și a recomandat posibilitatea administrării acestei doze de rapel la minim 6 luni pentru categoriile care au minim șase luni de la vaccinare. În acest caz, este vorba despre o schemă de vaccinare 2 + 1”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței săptămânale pe tema vaccinării.

Totodată, acesta a menționat că mai există o recomandare a EMA, care vizează persoanele cu imunitate redusă, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. În această situație, datele arată că după primele două doze de vaccin procentul celor care dezvoltă anticorpi în valoare protectoare este la circa 40%, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze. „Adăugarea unei doze suplimentare, doza 3, la primele două doze inițiale, duce la creșterea răspunsului imun cu un procent între 35 – 50% la cei care nu au răspuns la primele două doze. Astfel încât la aceste persoane schema inițială de vaccinare va avea trei doze (doza a treia la o lună după doza a doua) și este foarte probabil să aibă nevoie de un rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Booster”-ul se poate face cu  oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager, Pfizer sau Moderna, indiferent de serurile de la primele două doze. Pentru moment, cei care s-au imunizat cu serul produs de Johnson&Johnson, administrarea acestuia făcându-se în România din 4 mai.

Marțea neagră pentru România

În raportarea făcută de CNSU marți, 12 octombrie, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 16.743 de cazuri de infectare Covid, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. De asemenea, autoritățile au raportat 442 de decese, un record negativ și la acest capitol, în timp ce în secțiile de terapie intensivă  sunt internați 1.667 de persoane infectate cu coronavirus.

În acest moment doar două județe din țară mai au incidența sub 3 cazuri la mia de locuitori, Covasna și Harghita, 2,54 la mie, respectiv, 2,82 la mia de locuitori. „Podiumul” este ocupat de județul Ilfov, cu 15 cazuri la mia de locuitori, municipiul Bucureși, cu 14,71 și Timiș, cu 10,37 cazuri la mia de locuitori.

CNCAV a decis administrarea celei de a treia doze anti-Covid

Articolul precedentInvestiții de 3,6 miliarde de euro prin Programul „România Educată”
Articolul următorRomânia, 2021: Sătenii au zdrobit puiul de urs, cu parul, până a murit