Sorin Cîmpeanu (captură video)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit la lansarea studiului „Costul educaţiei: Investiţie, randament, impact”, realizat la solicitarea Fundaţiei World Vision România, despre modul în care vor fi gestionați cei 3,6 miliarde de euro primiți odată cu finalizarea proiectului „România Educată”.

Ministrul e de părere că e nevoie de înțelepciune pentru gestionarea unui astfel de buget și folosirea banilor în modernizarea școlii românești. Cîmpeanu a amintit că e nevoie urgentă de finanțare în sistemul universitar, deoarece există un deficit de resurse umane privind cadrele didactice.

3,6 miliarde pentru sistemul de învățământ din România prin PNRR

Sorin Cîmpeanu a precizat că în proiectul „România Educată” se urmărește creșterea salarizării profesorilor pentru a atrage tineri pentru cariera didactică.

„Deci, o finanţare privilegiată pentru cariera didactică, alături de o finanţare privilegiată a statului român pentru domeniul IT, de exemplu, şi alte domenii care contribuie într-adevăr la dezvoltarea României. Aceste lucruri se vor întâmpla, aceste lucruri sunt prinse în proiectul ‘România Educată'”, a explicat ministrul Educaţiei, relatează Agerpres.

Bugetul Educației a crescut cu peste 5,25 de miliarde de euro în ultimii 16 ani

Cu toate acestea, ministrul Educației a explicat că îmbunătățirea sistemului de educație se va face treptat și în timp. De asemenea, Cîmpeanu a precizat că bugetul Educației a crescut de la 2,75 de miliarde de euro în 2005 la 8 miliarde de euro în 2021. „Procentual, este cel mai mare din ultimii 12 ani – 3,64% din PIB. Am început cu 2,55% din PIB acest an 2021 şi după rectificări şi alocări suplimentare am ajuns la 3,64% din PIB”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a vorbit și despre bugetul burselor pentru elevi. El a precizat că anul acesta bugetul burselor elevilor este 540 de milioane de lei. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a conchis că pentru anul școlar 2022-2023, bugetul pentru bursele elevilor va fi de un miliard de lei.

Numărul burselor care vor fi acordare în anul 2022 este de 670.000. Confom comunicatului Ministerului Educației, numărul de de beneficiari ai bursei profesionale (200 lei/luna) a fost 111.786, iar numărul de beneficiari ai bursei „Bani de liceu” (250 lei/luna) a fost 28.588.

Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să țină școlile deschise și peste pragul de 6 cazuri la mia de locuitori

Articolul precedentAdrian Marinescu: „Luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19”
Articolul următorCui îi este recomandată doza „booster” de vaccin anti-Covid
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.