Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, îl contrazice pe Dan Vîlceanu, interimarul de la Finanțe, în privința plafonării contribuțiilor la sănătate, despre care spune deși este interesantă, este o abordare greșită. De altfel, USR este adeptul ideii de „zero taxe pe salariul minim”, considerând că aceasta este cea mai bună variantă, în contextul în care aproximativ 1,6 milioane de angajați au salariul minim pe economie, „în mână” în sumă de 1.386 de lei.
„Plafonarea contribuțiilor pentru salariile mari înseamnă reducerea taxelor doar pentru câțiva. Este interesantă oferta ministrului de finanțe, dar ar fi o abordare greșită.
Soluția corectă este una care s-ar aplica întregii populații. Mai precis să reducem taxele pe echivalentul unui salariu minim. Înțeleg că nu e avansată de formula actuală a guvernului pentru simplul fapt că n-a fost ideea PNL. Nu e un motiv suficient de solid ca să nu faci bine României”, a scris Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.
Fostul ministru a explicat și faptul că un român care muncește pe salariul minim nu ar beneficia cu absolut nimic de o plafonare a poverii fiscale pentru cele mai mari salarii. „Lui, statul i-ar lua în continuare aproape jumătate din muncă. El va fi în continuare cel mai taxat cetățean european. Și, din cauza asta, cel mai gonit cetățean de pe piața muncii din propria lui țară. Un rău imens și constant pe care ni-l face statul”, a precizat Năsui.
Contribuțiile la stat, 41% din venit
Acesta susține că „soluția corectă (și simultan liberală) este să reducem taxele pentru toți românii și nu doar pentru câțiva cu salarii mari. Românii nu sunt săraci, sunt sărăciți”, mai mult, că doar după ce va fi ridicată taxarea aberantă a muncii, „putem să ne permitem finețuri de tipul plafonării taxelor doar pentru cei mai favorizați”.
De altfel, Năsui este de părere că aceasta este singura soluție pentru ca românii să aibă parte de bunăstare, prin reducerea poverii fiscale pentru toată lumea.
În acest moment, cu excepția celor din IT și din construcții, care au scutire de impozit pe venit, peste 41% din venitul salarial se duce la bugetul de stat.