Sursa: Facebook

Viața politică pare că merge mai departe după ruptura dintre PNL și USR PLUS, cel puțin pentru liberali, care prin vocea premierului Florin Cîțu continuă să sublinieze că nu vor face pași înapoi sau compromisurile pe care și le doresc foștii parteneri de coaliție.

Nu e de mirare, dat fiind că principalele obiecții ale USR PLUS au legătură tocmai cu menținerea lui Cîțu în funcția de premier, dar și modul în care acesta a ajuns să conducă Guvernul.

Aseară, Dacian Cioloș a subliniat din nou în ce condiții s-ar putea întoarce USR PLUS în formula de trei din coaliția de guvernare, punctând totodată și pe exemplele concrete care au dus la „despărțire”. Iar vinovatul indicat de Cioloș este, evident, Florin Cîțu, care „a aruncat în aer coaliția”.

Din ce spune Cioloș, premierul Cîțu ar fi procedat în aceeași manieră indiferent de formațiunile politice care ar fi compus coaliția și a opinat că acesta, prin atitudinea sa, ar fi avut tocmai acest scop, de a scăpa de USR PLUS.

Noi am făcut coaliția cu PNL și UDMR. Premierul era autoritar și făcea ce vrea, indiferent de coaliție. (…) Au mai fost momente tensionate în coaliție. Mă întreb dacă nu voia să ne împingă afară din Guvern cu orice preț. Deocamdată nu știm ce-și dorește PNL. (…)

Noi putem continua coaliția, dar cu un alt premier. Noi am intrat în coaliție ca să facem reforme. Noi nu am intrat în coaliție ca să mergem la altar cu PNL. Un alt premier trebuie să garanteze punerea în aplicare a programului de guvernare”, a spus Cioloș aseară, la Aleph News.

Dacian Cioloș și-a mărturisit din nou speranța că la un moment dat vor reveni la guvernare. Firește, condiția este ca Guvernul să fie condus de un alt premier, aproape oricine în afară de Florin Cîțu. Iar Cioloș a făcut aproape o declarație politică de dragoste. Anume că vede în continuare o coaliție PNL-USR PLUS-UDMR. Mai bine spus, nu vede decât o astfel de coaliție. Mai rămâne doar ca liberalii să aducă în față un al prim-ministru.

Trebuie să vedem ce nume de premier ne propune PNL. Premierul are un comportament iresponsabil. Cîțu se simte singur stăpân pe moșie și face ce vrea el. Noi vrem să nu așteptăm 2024 ca să facem reforme. Oamenii așteaptă reforme de ani de zile. USR PLUS vrea să facă reforme până în 2024.

(…) Pentru USR PLUS nu există decât formula cu PNL și UDMR. Probabil că pentru PNL există și formula cu PSD, dar să ne-o spună măcar. Noi nu am fost votați ca să ascultăm orbește de Florin Cîțu. Cîțu nu poate să arunce în aer Guvernul când vrea el și să facă ce vrea cu banii publici.

Nu e normal să ții prizonieră o țară întreagă, să dai peste cap Guvernul pentru că ai alegeri în partid. Premierul Cîțu a angajat bani publici ca să-și cumpere primarii. (…) Noi nu am fost votați ca să-l mulțumim pe Florin Cîțu. Electoratul va trage concluziile în 2024”, a atras atenția co-președintele USR PLUS. Totodată, acesta a afirmat că USR PLUS va avea propriul candidat la prezidențiale, care va ieși în față din timp, în 2023. Însă, potrivit acestuia, viitorul vreședinte al USR PLUS „nu trebuie să fie automat și candidatul la președinție”.

Articolul precedentDragnea împrumută rețeta AUR și anunță un nou partid cu nume legionar
Articolul următorMinistrul Educației, avertisment: școlile din București ar putea trece în online peste o lună