Soirn Cîmpeanu (captură video)

Deja la o săptămână de la deschiderea anului școlar, elevii din 13 localități din țară vor face cursuri exclusiv online, iar ministrul Educației Sorin Cîmpeanu avertizează că această măsură ar putea fi aplicată și în București, la mijlocul lunii octombrie.

În acest moment, în 5 localități din județul Satu Mare, două din județul Cluj și câte una din Sibu, Arad, Caraș-Severin, Sălaj, Dolj și Neamț cursurile se vor desfășura exclusiv online până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie, însă ministrul Cîmpeanu a detaliat aseară la Digi 24 că sunt de fapt trei tipuri de motive pentru care s-a intrat în online.

795 de clase au în prezent activitatea fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate, iar în total peste 17.000 de elevi vor face ore online, însă pe lângă depășirea pragului de 6 la mie, în alte unități este vorba despre motive de infrastructură care nu permit derularea activității cu respectarea tuturor normelor sanitare, precum și confirmarea unor cazuri de infectare cu Covid-19.

Cîmpeanu a prezentat și alte cifre, potrivit cărora peste 1.000 de elevi și peste 600 de profesori sunt infectați cu noul coronavirus. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a arătat că nu este vorba despre transmiterea virusului în interiorul școlilor, ci motivele sunt altele.

În primul rând este rezultatul infectărilor din ultima pare a vacanței de vară, de la evenimentele speciale, din mall-uri, nu au nicio legătură cu școala. Infectările generate de școală vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie.

Însă ce trebuie să reținem este că peste 93% dintre elevi pot merge la școală cu prezență fizică. Este din păcate o situație care confirmă că această nouă tulpină este mult mai contagioasă și afectează și tinerii. Este un motiv în plus pentru respectarea și mai riguroasă a regulilor sanitare în școli, un motiv în plus pentru vaccinarea în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

(…) De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori trendul ascendent. Avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri (sâmbătă – n.r.) am avut 2,33 la mie. Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî”, a avertizat ministrul Educației.

Articolul precedentCioloș, declarație de dragoste politică: „Pentru USR PLUS nu există decât formula cu PNL și UDMR”
Articolul următorCertificatul verde, obligatoriu începând de astăzi